VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

06 07. Nauja Asvejos regioninio parko ekspozicija kviečia į Dubingius

Veronika Grytienė

Atrasti ilgiausio Lietuvoje Asvejos ežero slėpinius ir gausų archeologinį paveldą kviečia Asvejos regioninio parko lankytojų centre Dubingiuose penktadienį atidaryta nauja ekspozicija, supažindinanti su šios saugomos teritorijos išskirtinėmis vertybėmis.
Buvusioje Dubingių karčemoje įsikūrusio centro ekspozicijos pagrindinė tema - "Ilgiausio Lietuvos ežero slėpiniai, archeologinis paveldas" atspindi šio krašto unikalumą, o lankytojas joje jaučiasi tarsi "įplaukęs" Asvejos ežeru.
Siekiant perteikti Asvejos regioninio parko gamtines, kultūrines bei archeologines vertybes, pasirinkta gamtos, kaip įkvėpimo ir gyvybės šaltinio idėja. Lankytojų centro ekspozicijos centre - turtingasis Asvejos ežeras, palei kurį kūrėsi žmogus, palikdamas neįkainojamą kultūrinį paveldą. Ekspozicijoje lankytojas su saugoma teritorija susipažįsta informaciniu ir emociniu keliu. Tai skatina domėtis istorija, tyrinėti Asvejos regioninio parko teritorijas ir už lankytojų centro ribų.
Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorės Rūtos Baškytės, lankytojas ekspozicijoje turi pasijusti aktyviu dalyviu, o ne pasyviu stebėtoju. Žaismingai ir kūrybiškai sudominus atvykusį į lankytojų centrą, siekiama pristatyti saugomų teritorijų vertę ir pakviesti dažniau lankytis gamtoje.
Paskutinio ledynmečio tirpsmo vandenys suformavo vingiuotą dubaklonį Aukštaičių aukštumos viduryje, kuris tęsiasi apie 60 kilometrų. Šiame dubaklonyje rangosi siauras, gilus ir ilgas Asvejos ežeras. Tai ilgiausias Lietuvos ežeras (22 km), o su Žalktynės (5 km) ir Vyriogalos (3 km) įlankomis jo ilgis - apie 30 kilometrų. Parke ežerai, pelkės ir pelkutės užima apie ketvirtadalį jo teritorijos.
Įėjęs į lankytojų centro ekspoziciją, lankytojas jaučiasi tarsi "įplaukęs" Asvejos ežeru, kurio pakrantėse liūliuoja meldai, o už jų atsiveria gamtiniai ir kultūriniai lobynai. Pratęsiant žaidimo idėją, žiūrovas gali praskleisti "meldus", kad pamatytų, kas slepiasi už jų.
Ekspozicijoje naudojama naujoviška, nors pasaulyje jau žinoma informacijos gavimo sistema - QR kodai bei jų skanavimas. Beje, stilizuoti QR kodai primena lietuvių etnografinius raštus, kurie puikiai dera prie lankytojų centro eksterjero - buvusios Dubingių karčemos, kur dabar ir įsikūręs Asvejos regioninio parko lankytojų centras.
Asvejos regioninis parkas garsėja ne tik ilgiausiu Lietuvoje Asvejos ežeru ir nuostabia gamta aplink jį, bet ir kultūros paveldu. Čia, Dubingių piliavietėje, statė pilis kunigaikštis Vytautas ir garsioji Radvilų giminė. Piliavietė ant kalno senovėje buvo saloje, tik vėliau sampilas sujungė salą su krantu, per jį nutiestas kelias. XVI a. Dubingiai - Radvilų galios centras, čia buvo to meto politikos formavimo vieta, taip pat tikras menų ir kultūros židinys. Be prabangaus gyvenimo, medžioklių ir pokylių, kurių šurmulyje dalyvavo daug tų laikų elito, čia buvo rengiami svarbūs pasitarimai politikos klausimais. Šiandien atvykus į Asvejos regioninį parką, galima pamatyti archeologų atkastus buvusių Radvilų rūmų fragmentus.

Atgal