VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

07 20. ES poziciją dėl klimato kaitos turės suderinti iki lapkričio

Živilė Gataveckaitė

Iki lapkritį Varšuvoje vyksiančios Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos šalių konferencijos Europos Sąjungos (ES) valstybės klimato kaitos atžvilgiu turi suderinti bendrą poziciją, trečiadienį pareiškė ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Tai ministras sakė per bendrą spaudos konferenciją su už veiksmus klimato srityje atsakinga Europos Komisijos nare Koni Hedegard (Connie Hedegaard).

Pasak V. Mazuronio, Vilniuje šiomis dienomis vykstantis neformalus Europos Sąjungos šalių aplinkos ministrų susitikimas yra pasiruošimas Varšuvos konferencijai.

"Šis neformalus susitikimas yra žingsnis prieš mūsų formalų susitikimą lapkričio mėnesį Varšuvoje, kur mes, kaip ES valstybės, turime turėti vieną poziciją dėl tolesnių klimato kaitos, sutarties sudarymo perspektyvų, dėl derybų su kitomis valstybėmis", - kalbėjo Lietuvos aplinkos ministras.

V. Mazuronis "labai svarbiu" pavadino susitikimą su vienu pagrindinių Kinijos derybininkų klimato kaitos mažinimo klausimais, Kinijos nacionalinės plėtros ir reformų komiteto pirmininko pavaduotoju Sie Dženhua (Xie Zhenhua) ir jo vadovaujama delegacija.

"Jis gana aiškiai pasakė, kad Kinija pasirengusi konstruktyviam ir aktyviam bendradarbiavimui su ES valstybėmis sprendžiant klimato kaitos klausimus. Tai iš tiesų labai svarbu ir rimtas ir reikšmingas žingsnis, kuris buvo padarytas Vilniuje siekiant arčiau bendradarbiauti ES valstybėms ir Kinijai", - kalbėjo aplinkos ministras.

Už veiksmus klimato srityje atsakinga Europos Komisijos (EK) narė Koni Hedegard (Connie Hedegaard) patikino, kad Kinija jau rengia kovos su klimato kaita įstatymą, rengiama prekybos taršos leidimais sistema. Kinijos ruošiamos priemonės apima laikotarpį iki 2015 m.

"Mažai anglies dvideginio išskiriantis augimas Kinijai turėtų suteikti naują konkurencinį pranašumą. Anglies dvideginio išmetimo mažinimas reiškia galimybes. Taip turi būti skatinamas augimas šiame amžiuje, tai yra labai svarbus signalas", - sakė viešnia.

Kalbėdama apie Europos vaidmenį iki 2015 m., kuomet vyks tarptautinė Paryžiaus klimato kaitos konferencija, K. Hedegard sakė, kad šiuo metu vyksta diskusijos dėl sistemos kūrimo "iš viršaus į apačią" ir atvirkščiai.

"Požiūris iš apačios į viršų reikštų, kad valstybės narės pačios imasi iniciatyvos. Jeigu iniciatyva eina iš viršaus į apačią, tai nusprendžiama, kuri valstybė ką turi daryti. Mūsų nuomone, šie du požiūriai turi būti derinami. (...) Tarptautinės sistemos tikslas turėtų būti užtikrinti, kad mes visi esame pasirengę eiti dar toliau, dar šiek tiek pasistengti, žinodami, kad mūsų konkurentai taip pat daro viską, ką gali", - sakė EK narė.

Jos vertinimu, Europos funkcija per artimiausius metus - didinti tarptautinio susitarimo užmojį, kad būtų panaikintos ambicijų spragos.

Tačiau viešnia nebuvo linkusi tiksliai atsakyti, kaip toli gali vesti toks bendradarbiavimas ir ar būtų galima numatyti kokį nors dvišalį susitarimą, panašų į neseniai pasirašytą tarp Kinijos ir JAV. Esą jau dabar ES su Kinija yra užmezgusi glaudžius dvišalius prekybos ir apyvartinius ryšius.

"Manau būtų pagrįsta teigti, kad matome Kinijos vyriausybės pastangas įvairiais lygiais", - patikino komisarė.

Kinija šiuo metu į orą išmeta daugiausia šiltnamio efektą sukeliančių dujų pasaulyje - apie 20 proc. Nors šalis ir susiduria su sunkumais, tačiau kuria ir įgyvendina klimato kaitos politiką, modernizuoja technologinius procesus, nustato energijos efektyvumo didinimo tikslus, siekia stiprinti gebėjimus prisitaikyti prie klimato kaitos. Kinija tikisi, kad ES ir toliau bus lyderė kovoje su klimato kaita. Sie Dženhua pažadėjo savo šalies palaikymą per Varšuvos klimato kaitos konferenciją.

Atgal