VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

08 08. Ryte apniukęs dangus - apgaulingas

Ketvirtadienį Lietuvoje prognozuota ekstremali kaitra, tačiau rytą daugelį nustebino gaivūs, vidutiniškai šilti orai. Vis dėlto sinoptikai kaitros tikimybės neatmeta ir sako, kad ji bus juntama antroje dienos pusėje išsisklaidžius debesims.

"Rytiniuose rajonuose kol kas dangų dar yra pridengę debesys, bet jie jau pamažu nyksta. O Vidurio ir Vakarų Lietuvoje dangus yra gana giedras, ten labai saulėta, temperatūra kils greičiau. Čia ji kol kas yra sustojusi, nes saulę yra uždengę debesys", - Eltai sakė sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

Pasak sinoptikės, antroje dienos pusėje debesys išsisklaidys, pasirodys saulė ir temperatūra tuomet turėtų labai staigiai kilti. Sinoptikai prognozuoja, kad ketvirtadienį vyraus 30-33 laipsnių temperatūra, pietvakariniame šalies pakraštyje termometro stulpeliai gali pakilti iki 34-35 laipsnių karščio.

"9 val. duomenimis, pietvakariuose rajonuose turime 24-25 laipsnius", - kalbėjo M. Kirkliauskaitė.

Šiuo metu daugiausia vyrauja pietryčių, pietų vėjas, tačiau jis nebus labai stiprus, tad gaivos nepajusime. Vėjo sustiprėjimai dėl pakilusios temperatūros tikėtini popietinėmis valandomis, tokius vėjus sinoptikai vadina "terminiais".

"Kitas dar dalykas - antroje dienos pusėje, gal arčiau vakaro, laukiame debesų, kurie bus jau aktyvesni negu dabar esantys rytiniuose rajonuose. Tai su jais gali būti staigių vėjo sustiprėjimų. Su šitais debesimis mes jau laukiame lietaus pradžios. Debesys turėtų priartėti prie pietvakarinių, vakarinių rajonų", - patikslino pašnekovė.

Stichinė kaitra laikoma tada, kai tris dienas ir ilgesnį laiką aukščiausia oro temperatūra yra 30 laipsnių. Ketvirtadienis kai kuriuose šalies rajonuose ir yra trečioji diena, kai tokia temperatūra laikosi.

Sinoptikai atvėsimo laukia nuo penktadienio. Kai kur jis prasidės net ketvirtadienio vakarą.

"Rytoj bus paskutinė diena, kai kažkuriose Lietuvos vietose bus 30 laipsnių. Vėliau jau orai bus labiau mums įprasti ir temperatūra kitomis dienomis turėtų svyruoti apie 20-25 laipsnius", - sakė M. Kirkliauskaitė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, penktadienį orai smarkiai keisis. Naktį Vakarų Lietuvoje, dieną daug kur prognozuojami trumpi lietūs, vietomis smarkūs. Perkūnija, kai kur bus kruša, kils škvalas, kurio metu vėjo gūsiai sieks 15-20 m/s. Vėl naktį bus tvanku, dieną nebebus taip karšta: vakariniuose rajonuose temperatūra bus iki 21-25 laipsnių, tik kai kur išliks iki 26-31 laipsnio karštis.

Savaitgalį tikėtini krituliai, bus vidutiniškai šilta - 21-25 laipsniai šilumos. Kitą savaitę numatomi krituliai, nuo antradienio orai dar labiau vės.

Ketvirtadienio ryto duomenimis, Baltijos jūra ties Palanga, Klaipėda, Nida įšilusi iki 22 laipsnių, bangų aukštis - iki metro.

Vandens temperatūra Kuršių mariose siekia 23-24 laipsnius.

Penktadienį ir šeštadienį Baltijos jūros priekrantinėje dalyje vandens temperatūra prognozuojama 20-22, Kuršių mariose 22-24 laipsnius.

Esant karščiui, medikai ragina gyventojus dėvėti medvilninius drabužius, pernelyg ilgai nebūti saulėje, negerti alkoholio ir vartoti daug vandens. Raginama nepamiršti ir vienišų senelių ar vyresnio amžiaus žmonių.

Nuo kaitros kenčia ir kaimyninė Latvija.

Atgal