VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

08 20. Medaus kaina lieka nepakitusi

Daina Tarkevičiūtė

Šią vasarą vyravę permainingi orai nemenkai išgąsdino bitininkus, tačiau šiųmetis medaus derlius įprastinis. Prognozuojama, kad dėl to ir medaus kaina išliks nepakitusi.

Pasak Alytaus rajono bitininko Antano Žilinsko, bitininkams ši vasara buvusi nekokia, nes protarpiais kaitino kaitra arba pylė lietus. Tokie, anot dvidešimt metų bitininkyste užsiimančio dzūko, permainingi orai gero medsukio neduoda.

"Kai lyja lietus, bitutės į darbą neina, suvalgo medų. Kai karšta, prastai neša medų, "tinginiauja". Pas mane - Bakfasto bitelės, iš avilio išsuku 7 kilogramus - tai yra nedaug", - paaiškino A. Žilinskas, laikantis dešimtį bičių šeimynų. Įprastai, anot jo, jeigu būna gera vasara - šilti orai, bitelėms yra iš ko nešti nektarą - iš avilio per kartą išsukama 20-30 kilogramų medaus.

Be to, bitininkas primena, kad dėl buvusio šalto pavasario, ypač kovo, daug bičių išmirė.

A. Žilinsko aiškinimu, medunešis yra birželį - rugpjūčio pradžioje, o didžiausias pikas pasiekiamas liepą. Medų Eltos kalbintas bitininkas išima du kartus per vasarą - birželio pradžioje bei liepos pabaigoje. Esą taip daro ir dauguma jo bendraminčių, bet kai kurie išima ir tris kartus. Palankiausi orai bitėms nešti medų - 15-20 laipsnių temperatūra. Ne paslaptis, kad gerą medunešį garantuoja tvirta bitučių šeima - jeigu bičių šeima išleidžia spiečių, tai bitininkas netenka maždaug trečdalio prekinio medaus kiekio, kurį galėjo jam duoti tas avilys.

Bitininkas renkantis medų siūlo neapsigauti. Daugiausiai bitės neša medų iš gėlių, liepų, viržių, dobilų. Šis medus ir laikomas brangiausiu. Skaičiuojama, kad gero šviežio medaus galima įsigyti už 20 litų už kilogramą.

"Kainos išliko tokios pačios kaip ir kiekvienais metais", - konstatuoja jis.

Tačiau, kita vertus, A. Žilinskas atkreipia dėmesį, jog gali būti, kad medaus kainos skiriasi pagal regionus. Pavyzdžiui, Dzūkijoje ar Molėtų apylinkėse pigaus medaus nevertėtų ieškoti, nes čia smėlėti laukai ir niekas nesėja rapsų, kurių medus yra pigesnis, menkavertis, ne toks geras kaip iš gėlių ar liepų, skiriasi skonis ir spalva.

Pasiteiravus, kaip atpažinti gerą medų, vyras siūlo atkreipti dėmesį į tąsumą, spalvą, kvapą. Natūralus, geras medus visiškai negenda, jeigu laikomas geromis sąlygomis.

"Turi tąsus būti. Miško, viržių medus - juodas, rapsų - nevertingas. Geras, vaistingas yra grikių medus. Blogas medus būna, kai bitininkas duoda cukraus sirupo ir paskui išsuka tą sirupą su medumi", - paaiškina pašnekovas, klausiamas, kodėl kartais po šiek tiek laiko stiklainyje stovėdamas medus susisluoksniuoja.

Skaičiuojama, jog Lietuvoje yra apie 11 tūkst. bičių laikytojų.

Atgal