VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

10 29. Mįslė ornitologams – dingo pusė per Lietuvą migruojančių paukščių

Įprastai per metus Lietuvoje sužieduojama apie 80 tūkst. paukščių, tačiau šiemet sužieduota vos 44 tūkst. Ornitologai stebisi ir įtaria, kad tokio rezultato priežastys – nepalankūs orai bei užsienio šalių besaikis mėgavimasis mūsų paukščiais kaip skanėstu. Mokslininkai pastebi, kad vis dar trūksta platesnių tyrimų ir mokslinių studijų, kurios leistų tiksliai įvertinti susidariusią situaciją.
Šiemet rudeninė migracija prasidėjo beveik savaite vėliau. Pernai rugsėjį sužieduota 35 tūkst. sparnuočių. Daugiau kaip 3 dešimtmečius ornitologu dirbantis Vytautas Jusys pasakojo, kad per savo darbo patirtį jam dar neteko matyti tiek mažai skrendančių paukščių.
„Įprastai sužieduojame apie 80 tūkst. paukščių. Šiemet-  vos 44 tūkst. Galima sakyti, jog vos ne dvigubai mažiau. Ypač prastas buvo rugsėjis, tuomet pagavome tik 8 tūks. sparnuočių, kai pernai tuo pat metu pavyko sugauti 20-30 tūkst.“, – apie nemalonią statisitiką kalbėjo ornitologas.
Kiek sėkmingesnis buvo spalis. Pirmąją jo savaitę Ventės rago darbuotojai sužiedavo 12 tūkst. paukščių. Spalio 19 d., kai pūtė palankus vėjas, pagavo dar 2 tūkst. Tačiau šiomis dienomis žieduotojams darbo stinga - Ventės rago gaudyklėse pagaunama daugiausia 100 paukščių per dieną.

 

Atgal