VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

04 02. Mirė vyresniosios kartos skautas Adinavičius Kazys

Eidamas 92 –sius metus 2014m. kovo 29d. po sunkios ligos mirė vienas iš senosios kartos skautų KAZYS ADINAVIČIUS.

Kazys Adinavičius gimė 1923m. kovo 1d. Panevėžio rajone, Naujamiesčio apylinkėje, Nocegalos kaime. Skautauti pradėjo sulaukęs keturiolikos metų. 1937m. buvo priimtas į Dariaus ir Girėno skautų draugovę. Studijuodamas Vilniaus universitete skautavimą tęsė Akademiniame Skautų Sąjūdyje.

Lietuvai buvo pasižymėjęs kaip specialistas kraštotyros srityje, nusipelnęs chemikas. Prie Kauno m. mėsos kombinato buvo įkūręs insulino gamyklą, kuri vėliau tapo endokrininių preparatų gamykla. Buvo didelis Lietuvos patriotas, dėl ko sovietinė valdžia jo nemėgo. Dėl pažiūrų skirtumo turėjo palikti gamyklą. Darbo teko ieškotis kitur.

Trisdešimt aštuonerius metus dirbo Kauno “Stumbro” gamykloje vyresniuoju technologu. Kazys Adinavičius pripažintas lietuviškų gėrimų kūrėju. Jis sukūrė tokius gėrimus kaip “Dainava”, “Žvejų gėrimas”, “Vestuvinis balzamas”, atnaujino garsiąsias “Trejas devynerias” ir “Benediktinės” gėrimus. Rėmė ir platino nelegalią lietuvišką spaudą per visą sovietinį laikotarpį. Savo kūrybinėje veikloje pasiekė labai daug, tačiau dėl jo patriotinių pažiūrų Lietuvai sovietinės valdžios nebuvo įvertintas.

Išėjęs į pensiją grįžo gyventi į savo gimtąją sodybą.         

Po Nepriklausomybės atkūrimo suorganizavo jaunųjų ūkininkų ratelį. Atkūrė Krikščionių Demokratų partiją Vadaktėlių Naujamiesčio kuopą. Jai vadovavo iki pat KDP skilimo.

Liūdi dukra skautė Dalia, sūnus Raimundas, anūkai Juozas ir Stasys su šeimomis.


Mirus brangiam tėveliui KAZIUI ADINAVIČIUI nuoširdžiai užjaučiame LSS Tarybos pirmininkę vyriausiąją skautininkę DALIĄ TARAILIENĘ.

LSS “Valdovų rūmai” tunto skautai.


LSS Akademinės J.Basanavičiaus draugovės skautai mirus Lietuvos vyresniosios kartos skautui KAZIUI ADINAVIČIUI liūdi kartu su jo dukra vyriausiąja LSS Tarybos pirmininke Dalia Tarailiene.

 LSS Akademinės J.Basanavičiaus draugovės skautai

Atgal