VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

07 11. Mirė garsus išeivijos verslininkas Juozas Kazickas

Eidamas 97-uosius metus ketvirtadienio naktį Jungtinėse Valstijose mirė garsus išeivijos verslininkas, mecenatas Juozas Kazickas.
Juozas Petras Kazickas gimė 1918 m. balandžio 16 d. Čiornaja Padinoje, Saratovo gubernijoje, Rusijoje) - lietuvių verslininkas, filantropas. Ekonomikos mokslų daktaras.
Seneliai - 1863 m. sukilimo dalyviai, 1883 m. ištremti į Rusijos Čiornaja Padinos kaimą, (kur ir gimė J. Kazickas). Su tėvais 1922 m. grįžo į Lietuvą. 1937-1940 m. studijavo ekonomiką Vytauto Didžiojo universitete Kaune ir Vilniaus universitete. Pastarajame susipažino su būsima žmona Aleksandra, 1942 m. gavo ekonomisto diplomą ir dirbo Vilniaus savivaldybės įmonėse. 1944 m. su žmona ir dukra pasitraukė į Vokietiją, iš ten - į JAV. 1951 m. Jeilio universitete apsigynė ekonomikos mokslų daktaro disertaciją. Dirbo profesoriaus asistentu Džordžtauno universitete ir JAV Gynybos ir Užsienio reikalų ministerijose konsultantu. Aktyviai dalyvavo išeivijos gyvenime.
Kol Lietuva buvo okupuota, J. ir A. Kazickai rėmė įvairias lietuviškas veiklas, jų namuose vyko susirinkimai lietuvių kultūros, kalbos, tradicijų išsaugojimo ir Lietuvos išlaisvinimo klausimais. Juozas Kazickas prisijungė prie Lietuvių fondo Čikagoje veiklos ir išbuvo jo Direktorių valdybos nariu 16 metų.

Už paramą Lietuvai yra apdovanotas Šaulių žvaigžde, Sausio 13-osios Atminimo medaliu, LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, LDK Gedimino ordino Didžiuoju kryžiumi ir "Už Nuopelnus Lietuvai" Didžiuoju kryžiumi.
Jis apdovanotas JAV Ellis Island garbės medaliu, buvo Kauno technologijos universiteto garbės daktaras, Lietuvos Verslo šlovės galerijos 2000 m. laureatas.

Atgal