VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

07 17. Netekome monsinjoro A. Svarinsko (atnaujinta)

Eidamas 90-uosius metus, mirė disidentas, monsinjoras Alfonsas Svarinskas.
Apie tai savo "Facebook" paskyroje pranešė vyskupas Jonas Kauneckas.
A. Svarinskas gimė 1925-aisiais Ukmergėje, 1942-1946 m. mokėsi Kauno kunigų seminarijoje. 1946 m. pavasarį A. Svarinskas išėjo pas partizanus, aprūpindavo juos spauda ir medikamentais. 1946 m. gruodį jis buvo areštuotas ir nuteistas 10 metų pataisos lagerio ir 5 metus tremties Komijos srityje.
1954-aisiais vyskupas Pranciškus Ramanauskas lageryje slapta suteikė jam kunigo šventimus.
Grįžęs į Lietuvą, A. Svarinskas buvo nuteistas antrą kartą už antimarksistinės, antisovietinės literatūros laikymą. 1958-1964 m. kalėjo Mordovės lageriuose.
Vėliau kunigas A. Svarinskas bendradarbiavo 1972 m. pradėtame leisti pogrindiniame leidinyje "Lietuvos Katalikų bažnyčios kronika", buvo vienas iš Katalikų komiteto tikinčiųjų teisėms ginti įkūrėjas.
Už pogrindinę, antisovietinę veiklą, jaunimo ugdymą katalikiška dvasia 1983 m. A. Svarinskas buvo areštuotas trečią kartą ir nuteistas 7 metams griežtojo režimo lagerio ir 3 metams tremties. 1983-1988 m. jis kalėjo Čiusavovo rajono griežto režimo lageriuose.
1988-aisiaisJAV prezidentas R. Reiganas, lankydamasis Maskvoje, paprašė SSRS vadovo M. Gorbačiovo išlaisvinti kunigą A. Svarinską. 1988-ųjų liepą jis buvo paleistas ir ištremtas į Vokietiją be teisės grįžti į tėvynę. 1988-1990 m. jis lankė lietuvių kolonijas visame pasaulyje, 11 kartų buvo susitikęs su popiežiumi Jonu Paulium II.
Lietuvai paskelbus nepriklausomybę, jis grįžo atgal į tėvynę, dirbo kardinolo Vincento Sladkevičiaus kancleriu, 1991-1995 m. buvo Lietuvos kariuomenės vyriausias kapelionas.
1991 m. A. Svarinskas buvo išrinktas Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos deputatu, vėliau buvo Lietuvos partizanų, šaulių, politinių kalinių ir tremtinių kapelionu, Kavarsko (Anykščių r.) klebonu.
A. Svarinskas yra apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi, Lietuvos nepriklausomybės medaliu ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu.Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl garsaus visuomenės veikėjo, dvasininko, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputato monsinjoro Alfonso Svarinsko mirties.
Pasak šalies Prezidentės, neišsižadėjęs religinės ir tautinės veiklos, A. Svarinskas iki paskutinių dienų kovojo už kiekvieno žmogaus teisę tikėti, laisvę mąstyti ir kalbėti, nuolat ragino būti su Lietuva ir rūpintis jos ateitimi.
"Tai buvo ypač stiprus, sukrečiančią sovietmečio tikrovę patyręs žmogus, išgyvenęs nuolatinius persekiojimus, kankinimus, nesibaigiančius trėmimus ir kalėjimus", - sakoma valstybės vadovės užuojautoje.

Prezidentė pareiškė užuojautą A. Svarinsko artimiesiems, jo bendražygiams ir visai Lietuvos tikinčiųjų bendruomenei.

Seimas tylos minute pagerbė monsinjoro Alfonso Svarinsko atminimą.
Tai prieš pasibaigiant pratęstai pavasario sesijai pasiūlė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, pati pranešusi parlamentarams šią liūdną žinią.
Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė ir visas Seimas reiškia gilią užuojautą dėl monsinjoro, disidento, politinio veikėjo, karo kapeliono, kilnaus pedagogo, politiko, puikaus diplomato Alfonso Svarinsko mirties Velionio artimiesiems, draugams ir bendražygiams.
"Lietuva neteko atsidavusio ir iškilaus katalikų dvasininko, atkaklaus kovotojo už tėvynę Lietuvą, nuoširdaus ir gėrį skleidusio žmogaus. Alfonso Svarinsko gyvenimas nebuvo lengvas, jam teko patirti tremties ir lagerių rūstybę. Tačiau ne skaudi gyvenimo patirtis atsispindėjo jo veide ir visoje esybėje, o žmonėms dalijama šviesa ir išmintis, - teigia Seimo Pirmininkė užuojautoje. - Telydi šią iškilią asmenybę mūsų visų pagarba ir amžinas atminimas."

Monsinjoras šeštadienį 11 val. bus pašarvotas Vilniaus šv. Ignoto bažnyčios (šv. Ignoto 6) kriptoje. Sekmadienį 13 val. palaikai bus perkelti į bažnyčią.

Pirmadienį 13 val. šv. Ignoto bažnyčioje tikintieji už monsinjorą A. Svarinską melsis šv. Mišiose, po kurių jis bus išlydėtas į partizanų kapines prie Ukmergės, kur ir vyks laidotuvės.

Atgal