VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

07 25. Kaune pagerbtas lietuvių kosmonauto R. A. Stankevičiaus atminimas

Laisvės alėjoje įsikūrusioje Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje iki rugpjūčio 2-osios veiks filatelijos bei filokartijos paroda "Lietuviai žiūri į dangų" iš Henriko Kebeikio kolekcinių rinkinių. Parodos pristatymas ir tragiškai žuvusio lietuvių kosmonauto, lakūno bandytojo Rimanto Antano Stankevičiaus 70-ųjų gimimo metinių minėjimas bibliotekoje vyko šeštadienį.
Kaip teigė viena iš rengėjų - V. Kudirkos viešosios bibliotekos kultūros renginių organizatorė Dalia Poškienė, didžioji dalis parodos eksponatų - autografuotų vokų, nuotraukų, pašto ženklų - skirta tragiškai žuvusio lietuvių kosmonauto R. A. Stankevičiaus veiklai ir gyvenimui. Atminimo valandoje bei parodos pristatyme dalyvaus minimojo artimieji bei šeimos nariai.
Turtingas įvykių ir gan sunkių išbandymų buvo Marijampolės 2-osios vidurinės mokyklos auklėtinio R. A. Stankevičiaus gyvenimas.
1966-aisiais jis baigė Černigovo aukštąją aviacijos mokyklą, tarnavo lakūnu kariniuose daliniuose ne tik tuometinėje SSRS, bet ir užsienyje, netgi dalyvavo karo veiksmuose. 1973 m. išleistas į atsargą. Po dvejų metų baigęs SSRS Aviacijos pramonės ministerijos skrydžių tyrimo instituto lakūnų-bandytojų mokyklą, R. A. Stankevičius dirbo tame pačiame centre. Atlikdavo bandomuosius aukščiausio sudėtingumo skrydžius. Skraidė 57 tipų lėktuvais ir turėjo didesnį nei 4000 valandų skrydžio stažą.
1977-ųjų liepą lietuvis lakūnas bandytojas buvo paskirtas į specialaus pasirengimo grupę skrydžiui daugkartinio naudojimo erdvėlaiviais "Buran". 1979 metų pradžioje Medicinos komisija patvirtino jo tinkamumą kosminiams skrydžiams.
Jis mokėsi pagal bendrą kosminės parengties programą, o 1980 metų rudenį R. A. Stankevičius buvo įtrauktas į Skrydžių tyrimo instituto kosmonautų-bandytojų būrį. 1982-1983 m. rengėsi kosminiam skrydžiui kaip rezervinės įgulos narys, bet, pakeitus programą, buvo atšauktas. Panaši, nepalanki lietuviui kosmonautui situacija pasikartojo ir vėlesniais metais.
1989 m. rugsėjo mėn. R. A. Stankevičiui suteiktas nusipelnusio SSRS lakūno-bandytojo vardas. Po metų jis dalyvavo aviacijos šventėje JAV, vėliau - Italijoje. Būtent šioje šalyje R. Stankevičiaus parodomasis skrydis naikintuvu buvo lemtingas: 1990-ųjų rugsėjo 9 d. Trevizo provincijos Salgareda aerodrome vykusiame aviacijos šou puikus pilotas ir vienintelis Lietuvos kosmonautas R. A. Stankevičius žuvo per sprogimą, naikintuvui atsitrenkus į žemę.
R. A. Stankevičius palaidotas Kaune. Rusijos Žukovskio mieste yra Stankevičiaus gatvė, o kapinėse šiam žmogui pastatytas memorialinis paminklas. R. Stankevičiaus vardu pavadinta mokykla Marijampolėje.

Atgal