VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

09 04. Mirė legendinis aktorius Donatas Banionis

Šiandien, rugsėjo 4 dieną, mirė legendinis aktorius Donatas Banionis.

Garsus aktorius skundėsi širdies ligomis. Prieš šešerius metus palaidojus žmoną Onutę D.Banionis pajuto sveikatos sutrikimų. Ligoninėje garsiam aktoriui teko rimtai gydyti širdį, buvo įsiūtas širdies stimuliatorius, paskui aktoriui teko pereiti reabilitacijos kursą. Prieš porą dienų jį ištiko insultas.

D. Banionis balandžio 28 d. atšventė savo 90-metį. Šią dieną jam buvo įteiktas Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Garsiam teatro ir kino aktoriui apdovanojimas skirtas už demokratinės ir atviros Lietuvos visuomenės, pilietinio solidarumo, asmens bei visuomenės santykių darnos stiprinimą.

Pernai menininkui skirta Nacionalinė kultūros ir meno premija, 2004 metais – ordinas „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius. 1994 metais aktoriui įteiktas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžius.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl teatro ir kino aktoriaus Donato Banionio mirties.

Pasak šalies vadovės, Lietuva neteko vieno žymiausių, talentingiausių ir mylimiausių pastarojo šimtmečio aktorių, kurio sukurti vaidmenys praturtino teatrą ir kiną, garsino šalies vardą visame pasaulyje bei įkvėpė didžiuotis sava kultūra.

Prezidentė pabrėžė, kad D. Banionis visą gyvenimą liko ištikimas legendinio savo mokytojo Juozo Miltinio kūrybos idealams – nesivaikė populiarumo, atsidavė pašaukimui ir iki paskutinių dienų tikėjo, kad menas suteikia žmogui gyvenimo prasmės pojūtį.

Dėl aktoriaus mirties šalies vadovė pareiškė užuojautą D. Banionio šeimai, Lietuvos teatro ir kino bendruomenei bei daugybei jo talento gerbėjų visame pasaulyje.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius taip pat pareiškė užuojautą dėl aktoriaus Donato Banionio mirties.

„Iš gyvenimo scenos pasitraukė mūsų tautos teatro ir kino legenda, talentinga asmenybė –  toli už Tėvynės sienų žinomas Aktorius Donatas Banionis. Kartų kartoms jis nešė savo kūrybos šviesą,   tikėdamas, kad menas taurina  žmonių sielas, įprasmina pamatines gyvenimo vertybes, nuspalvina mūsų buvimą pilnatvės spalvomis“, – sakoma Vyriausybės vadovo užuojautoje.

Užuojautą išreiškė ir Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė bei visas Seimas.

„Lietuva neteko iškilios asmenybės, teatro ir kino korifėjaus, įnešusio svarų indėlį plėtojant teatro ir kino meną. Donatas Banionis mus visus žavėjo nepaprastu talentu, aktoriniu meistriškumu, atsidavimu menui, brandžiomis kūrybinėmis įžvalgomis. Jis buvo vienas garsiausių Lietuvos teatro ir kino artistų, sukūręs šimtus įsimintinų vaidmenų ir garsinęs Lietuvos vardą daugelyje šalių, – teigia Seimo Pirmininkė užuojautoje. – Tegul ateities kartos visada prisimins šį nepaprastą, išskirtinio talento žmogų.“

Pagal Alkas.lt

Atgal