VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

10 30. D. Grybauskaitė: Vėlinės - svarbi Lietuvos susikaupimo ir mirusiųjų pagerbimo tradicija

Mirusiųjų atminimo diena - Vėlinės - yra svarbi Lietuvos susikaupimo ir mirusiųjų pagerbimo tradicija, pabrėžia Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
"Manau, kad Vėlinės - tai ir sena, ir gili, ir, ko gero, svarbi Lietuvos susikaupimo ir mirusiųjų pagerbimo tradicija. Ją ir aš, ir kiekvienas mūsų paveldėjome iš šeimos, ir turbūt ją saugome ir puoselėjame, todėl visi tradiciškai pasklisime po Lietuvą ir aplankysime mums brangių ir artimų žmonių kapus", - interviu LRT radijui sakė šalies vadovė.
Prezidentė D. Grybauskaitė teigė, jog jos vardu per Vėlines bus padėta gėlių ir uždegtos žvakės ant iškilių Lietuvos žmonių kapų: Lietuvos prezidentų, nepriklausomybės akto signatarų, prie laisvės gynėjų memorialo, bus aplankyti šių asmenybių kapai Vilniuje, Kaune, Kudirkos Naumiestyje, Alytuje ir kituose miestuose.
Šalies vadovė džiaugėsi, kad lietuviai skiria daug dėmesio šiai mirusiųjų atminimo dienai.
"Aš manau, kad taip pat gražia tradicija tapo, kad lietuviai nepraeina pro nežinomus, apleistus kapus, taip pat kartas atkreipiame dėmesį į kaimynų kapelius ir pagerbiame šviesele ar gėlės žiedu, ir tai tikrai graži tradicija. Aš manau, kad tai mus vienija, suartina ir tas gražus prisiminimas apie žmones, kurie buvo šalia, kurie išlieka mūsų širdyse, tegul ir būna su Vėlinėmis kartu su mumis", - linkėjo Prezidentė.
Mirusiųjų atminimo diena - Vėlinės - nuo seniausių laikų minimos lapkričio 2-ąją.
Vėlinių dieną visose katalikų bažnyčiose meldžiamasi tik už mirusiuosius, giedamos psalmės, kalbamos maldos, einamos procesijos, lankomi kapai.
Lietuvoje ilgai tikėta, kad per Vėlines žemėje lankosi mirusiųjų vėlės. Jos grįžtančios Visų šventųjų vidurnaktį ir visais keliais traukiančios į bažnyčią melstis. Devynioliktojo amžiaus viduryje Lietuvos kaimuose buvo paprotys Vėlinių išvakarėse gerai iškūrenti pirkią, kad grįžusios giminės vėlės galėtų sušilti. Joms būdavo paliekama ir vandens bei maisto.

Atgal