VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

01 21. Mirė poetas Alfonsas Nyka-Niliūnas

Sulaukęs 95 metų Baltimorėje (JAV) mirė garsus Lietuvos poetas, išeivis Alfonsas Nyka-Niliūnas.
Tikroji poeto pavardė buvo Alfonsas Čipkus. Jis gimė 1919 m. liepos 15 d. Nemeikščiuose, Utenos apskrityje. Alfonsas Nyka-Niliūnas buvo vienas didžiausių, moderniausių XX a. lietuvių poetų, vertėjas, literatūros kritikas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, VDU garbės daktaras.
Dirbo "Aidų" redakcijoje, buvo vienas "Literatūros lankų" redaktorių.
Pirmoji A. Nykos-Niliūno knyga "Praradimo simfonijos" išėjo 1946 m. Tiubingene. Buvo išspausdinti ir kiti poezijos rinkiniai: "Orfėjaus medis" (1953 m.), "Balandžio vigilijos" (1957 m.), "Vyno stebuklas" (1974 m.), "Žiemos teologija" (1985 m.).
A. Nyka-Niliūnas pasižymėjo kaip puikus vertėjas. Vertė iš prancūzų (Ch. Baudelaire, A. Rimbaud, P. Claudel, H. Michaux), vokiečių (Stefan George), anglų (T. S. Eliot) ir italų (Giacomo Leopardi) poezijos. Išvertė V. Šekspyro "Hamletą".
Kartu su Kaziu Bradūnu, Juozu Kėkštu, Henriku Nagiu dalyvavo išleidžiant poezijos antologiją "Žemė".
Savotišku bestseleriu Lietuvoje tapo Čikagoje išleisti jo "Dienoraščio fragmentai" du tomai (1: 1938-1970, 1998; 2: 1970-1998, 1999 m.). Tai nėra tipiškas dienoraštis, leidžiantis skaitytojui sekti biografinių autoriaus įvykių eigą. Greičiau tai unikali intelektualinė ir egzistencinė istorija. Istoriniai įvykiai (Antrasis pasaulinis karas, pasitraukimas iš gimtojo krašto), juolab kiti asmeniniai įvykiai čia dažniausiai tėra kultūrinės, literatūrinės refleksijos, filosofinės žmogiškosios situacijos fonas.
1997 m. A. Nykai-Niliūnui paskirta Lietuvos nacionalinė premija.

***

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Premjeras Algirdas Butkevičius savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pareiškė užuojautą dėl poeto, vertėjo, literatūros kritiko Alfonso Nykos-Niliūno mirties.
"Neabejotinai vienas savičiausių ir reikšmingiausių XX amžiaus lietuvių poetų. Žmogus, kurio mirtis žymi mūsų valstybei ir jos kultūrai lemtingos epochos pabaigą. Tačiau A. Nykos-Niliūno knygos nesibaigia su epocha, joms nebaisus joks laikas, nes tai yra poetas, rašęs pasaulinio lygio literatūrą, atvėręs subtiliausias žmogaus gyvenimo ir likimo gelmes", - sakoma Prezidentės užuojautoje.
Dėl rašytojo mirties šalies vadovė pareiškė užuojautą A. Nykos-Niliūno artimiesiems, gausiai JAV lietuvių bendruomenei, Lietuvos kultūros žmonėms ir visiems šio poeto skaitytojams.
„Netekome vieno žymiausių XX a. lietuvių poetų, darbštaus ir talentingo vertėjo, eseisto, literatūros kritiko. Poetas žemininkas baigė savo žemišką kelionę, tačiau jo kūryba lieka su mumis, ji lieka ateities kartoms, amžiams. 1997 metais Poetui paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija - tik nedidelis oficialus jo kūrybos įvertinimas, ji pati jau užsitikrino sau deramą vietą lietuvių poezijos aukso fonde", - sakoma Premjero A. Butkevičiaus užuojautoje.

Atgal