VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

02 07. Skautui Pranui Žižmarui vasario 2-ąją būtų sukakę 108 metai

Sk. s.v. Ričardas Simonaitis

LSS „Valdovų rūmai” tunto vadas

Deja, šis žmogus mirė būdamas visai jaunas. Sulaukęs tik trisdešimt septynerių jis buvo sovietų nužudytas toli nuo savo Tėvynės. Ir tai buvo padaryta tik dėl to, kad labai mylėjo savo šalį, mylėjo savo žmones ir viską darė jų labui.

Vasario antrą dieną grupė LSS t.y. Akademinio skautų Sąjūdžio J.Basanavičiaus draugovės skautai brolis Justinas Arasimavičius, K. Dapkevičius, N.Bepirštytė, R.Šiaučiulienė , “Valdovų rūmai” tunto skautai R.Simonaitis, B. Martinkėnas, Rima Jankūnienė. “Pilies” tunto skautų grupė, vadovaujama brolio Gintauto Ciunio, pakankamai didelė jaunų moksleivių skautukų grupė, atvyko septintą valandą ryto atiduoti pagarbą mūsų tautos didvyriui Pranui Žižmarui. Buvo pastebėta, kad ir po daugiau nei šimto metų tautos didvyris nebuvo užmirštas. Prano Žižmaro gyvybinė energija ir po mirties veikia mūsų sąmonę ir sielas. Jo duotas įžodis tarnauti Dievui ir Tėvynei yra pavyzdys net dvidešimt pirmajame amžiuje gyvenančiam jaunimui, t.y. vaikams skautams.

Prano Žižmaro garbei skautai sugiedojo Lietuvos tautinę giesmę. Giedojimas Gedimino kalno pilies bokšte, plevėsuojant trispalvei vėliavai, jaunimui padarė nepaprastą gilų įspūdį. Ašarą braukė net ir vyresniojo amžiaus skautai. Tokioje aplinkoje himno žodžiai turėjo ypatingą reikšmę.

Labai gaila, kad į šios garbingos šventės paminėjimą neatvyko Prano Žižmaro vardu pasivadinusi draugovė. Jauniems skautukams tai būtų geras krikštas įsitvirtinti draugovėje. Tikėkimės, kad kitais metais jų vadas bent vieną jauną skautą, o gal ir visą skautų skiltį, atsiųs paminėti mūsų didvyrio vardą.

Vakare Šv. Kazimiero bažnyčioje kunigas skautas Antanas Saulaitis laikė šventas mišias už Prano Žižmaro vėlę. Po šventų mišių būrelis skautų nunešė ir uždegė žvakeles prie namo Liepkalnyje, kur gyveno Pranas Žižmaras.

Atgal