VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

10 27. Tradicinių giesmių valanda „Ir amžinoji šviesa jiems tešviečia“

Artėjant Vėlinėms Vilniaus etninės kultūros centras kasmet rengia tradicinių giesmių valandą. Šiais metais ji vyks spalio 29 d. 18 val. Vilniaus Visų Šventųjų bažnyčioje (Rūdninkų g. 20/1) – Šv. mišiose giedos Vilniaus Bernardinų bažnyčios Tradicinio giedojimo ansamblis (vadovė Dalia Vaicenavičienė).Po Šv. mišių vyks Šermenų giesmių valanda.

Paskaitų ciklas apie mirtį

Artėjant Vėlinėms – susikaupimo, apmąstymų, rimties ir išėjusiųjų prisiminimų laikui, Vilniaus etninės kultūros centras kviečia į paskaitų ciklą apie mirtį, kurio metu susipažinsime su Vėlinių tradicijomis ir papročiais.

Spalio 28 d. 18 val. paskaita „Vėlinių tradicijos“ - lektorė LLKC Etninės kultūros skyriaus papročių ir apeigų poskyrio vadovė Nijolė Marcinkevičienė.Po paskaitos bus rodomas Algimanto Maceinos dokumentinis filmas „Juoda dėžė” (1994 m.).

Lapkričio 5 d. 18 val. paskaita „Mirties žinojimas prigimtinėje kultūroje“ – lektorė profesorė Viktorija Daujotytė-Pakerienė (VU) kalbės apie mirties sampratą tradicinėje kultūroje. Po paskaitos bus rodomi Roberto Verbos filmai "Senis ir žemė" (1965) ir "Šimtamečių godos" (1969)

Registracija būtina.tel. +370 605 83513, +370 680 99799  arba el. p. [email protected], [email protected]
Jūsų įnašas už paskaitą 3 Eur.

ETNO dirbtuvėlės. Vėlinių kompozicijos

Ruduo Vilniaus etninės kultūros centre gausus dirbtuvėlių. Spalio 29 d. 18 val. kviečiame visus jaukiai praleisti ketvirtadienio vakarą ir drauge su tautodailininke Danute Norvaišiene pasiruošti artėjančioms Vėlinėms. Tautodailininkė pademonstruos ir susirinkusius pamokys, kaip nesudėtingai ir iš natūralių medžiagų galima pasigaminti įvairių dekoracijų kapavietėms.

Priemonių dirbtuvėlėms parūpinsime, tačiau Jūs taip pat galite atsinešti rudens lapų, visžalių šakelių, samanėlių, tujų, rojaus obuoliukų, kankorėžių ar kt. augalų, kurie galėtų praversti besidarbuojant.

Laikas ir vieta nesikeičia – kaip visada ETNO ketvirtadienį laukiame Jūsų Vilniaus etninės kultūros centre (Pamėnkalnio g. 34). Vietų skaičius ribotas,todėl BŪTINA IŠANKSTINĖ REGISTRACIJA el. paštu [email protected] arba tel. 8 5 279 1287. 

Užsiėmimo kaina 4 Eur.

Studentams ir pensininkams, pateikus pažymėjimą, taikoma 50% nuolaida.
„ETNO ketvirtadienis“ – tai užsiėmimai, kurių tikslas skatinti tradicinės dvasinės ir materialinės kultūros prieinamumą, pažinimą ir tęsimą bei parodyti tradicinės kultūros įvairovę, jos pritaikymo ir interpretacijos galimybes, gausinti žmonių, besidominančių etnine kultūra, bendruomenę.

„ETNO ketvirtadienis“ – tai galimybė įvairaus amžiaus ir profesijų žmonėms, kurie domisi ar dar tik nori atrasti etninę kultūrą, susipažinti su ja įvairių seminarų, diskusijų, etno kino peržiūrų, pasidainavimų, pasigrojimų ar dirbtuvėlių metu. Per užsiėmimus, gerdami lietuviškų žolelių arbatą, dainuojame liaudies dainas, grojame tradiciniais ir „šiuolaikiniais“ muzikos instrumentais, mezgame riešines, vejame juostas, gaminame kalėdinius žaisliukus ir Užgavėnių kaukes, marginame velykinius kiaušinius, žiūrime etno kiną, klausomės paskaitų ir įvairiausių pasakojimų, atsižvelgdami tiek į dalyvių poreikius, tiek į natūralų gamtos ciklą, kalendorines šventes. 

Šiais užsiėmimais norime priartinti tradicinę kultūrą visiems, norintiems ją pažinti, tad jie vyksta vakare, kai baigiasi dienos darbai. Tai galimybė vienoje vietoje susitikti skirtingo amžiaus ir skirtingo patyrimo žmonėms bei pasidalinti savo patirtimi ir turimomis žiniomis.

Atgal