VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

10.16. Mirė JAV poetas R. Vilburas

Eidamas 97-uosius metus, savaitgalį mirė dukart Pulicerio premijos (Pulitzer Prize) laureatas ir antrasis oficialus JAV poetas Ričardas Vilburas (Richard Wilbur), sekmadienį pranešė JAV žiniasklaida.
Poetas ir vertėjas mirė šeštadienį slaugos namuose Belmonto mieste, Masačiusetso valstijoje, pranešė dienraštis "The New York Times", remdamasis R. Vilburo sūnumi.
R. Vilburas oficialiu Jungtinių Valstijų poetu (Poet Laureate) buvo nuo 1987 iki 1988 metų. Šios pareigos jam patikėtos, nes, pasak JAV Poezijos fondo, jis buvo "mūsų visų poetas, kurio elegantiški žodžiai buvo kupini sąmojo ir paradoksų".
R. Vilburas buvo ypač produktyvus autorius, kurio klasikiniai kūriniai, "net ir iškilus postmodernizmui, išlaikė tvarkingą eleganciją", rašė dienraštis "The Washington Post".
Poetui Pulicerio premijos buvo įteiktos 1957 metais už poezijos rinkinį "Šio pasaulio dalykai" ("Things of This World") ir 1989 metais už rinkinį "Nauji ir rinktiniai eilėraščiai" ("New and Collected Poems"). 
R. Vilburas taip pat buvo ir pripažinimą pelnęs vertėjas. Jis išvertė daug prancūzų autorių kūrinių, tarp jų - Moljero (Moliere) pjeses ir Voltero (Voltaire) "Kandidą" ("Candide").
Per Antrąjį pasaulinį karą R. Vilburas dirbo JAV kariuomenės kriptografu. Baigė bakalauro studijas Amhersto koledže Masačiusetso valstijoje ir magistro studijas Harvardo universitete, vėliau dėstė įvairiose aukštosiose mokyklose, tarp jų ir Harvarde.
Atgal