VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

09 11. JAV minimos Rugsėjo 11-osios išpuolių metinės

Jungtinės Valstijos sekmadienį paminėjo dešimtąsias kruviniausio šalies istorijoje išpuolio metines. Teroristinių atakų vietoje Niujorke, kur stovėjo Pasaulio prekybos centro (PPC) dangoraižiai dvyniai, buvo perskaitytos beveik 3 tūkst. tą lemtingąją rugsėjo 11-ąją žuvusiųjų pavardės. Ceremonija buvo pertraukiama tylos minutėmis, kurios buvo skelbiamos tuo metu, kai lėktuvai rėžėsi į dangoraižius dvynius ir vėliau, kai pastatai griuvo.

Pirmoji tylos minutė prasidėjo 8.46 val. (14.46 val. Vidurio Europos vasaros laiku). Tuo metu prieš dešimt metų pirmasis lėktuvas trenkėsi į šiaurinį PPC bokštą. Antroji tylos minutė sekė 9.03 val., kai kitas lėktuvas rėžėsi į pietinį dangoraižį.

2001 metų rugsėjo 11-ąją du teroristų užgrobti keleiviniai lėktuvai taranavo PPC dangoraižius, dar vienas rėžėsi į Pentagono pastatą Vašingtone. Ketvirtas lėktuvas sudužo Pensilvanijos valstijoje. Iš viso žuvo 2 tūkst. 977 žmonės.

Atminimo iškilmes Niujorke pradėjo ugniagesių ir policininkų dūdmaišininkų kapela, berniukų choras sugiedojo JAV himną. Buvo išskleista prieš 10 metų griuvėsiuose plevėsavusi JAV vėliava.

Ceremonijoje dalyvavo JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) su žmona Mišele (Michelle), taip pat jo pirmtakas Džordžas V. Bušas (George W. Bush) su žmona Lora (Laura), Niujorko meras Maiklas Blumbergas (Michael Bloomberg) ir jo pirmtakas Rudolfas Džulianis (Rudolph Giuliani).

Pagerbti žuvusiųjų susirinko ir aukų artimieji. Pirmą kartą jie galėjo drauge gedėti naujame Aukų atminimo parke.

Minint dešimtąsias Rugsėjo 11-osios išpuolių metines, JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) paragino amerikiečius būti vieningus.

Teroristai mėgino atimti iš JAV jų vienybę, tačiau įtarinėjimai ir skaldymai neturėjo jokių šansų, sakė B. Obama kassavaitinėje savo kalboje per radiją. Amerikiečiai, anot jo, yra stipresni ir saugesni, kai neatsisako savo vertybių, laisvių ir įvairovės, kas taip išskiria juos iš kitų.

Kartu prezidentas pabrėžė, kad JAV ir toliau ryžtingai tęs kovą su terorizmu. "Šalį, kurią mes mylime, saugome, kitoms kartoms perduosime saugesnę, stipresnę ir labiau pasiturinčią", - kalbėjo jis.

B. Obama prieš dešimt metų buvo mažai žinomas Ilinojaus senatorius. Dabar, būdamas prezidentu, jis turi padėti išsigydyti Rugsėjo 11-osios išpuolių traumą.

B. Obama savo kalboje padėkojo ir amerikiečių kariams, kariavusiems Irake ir Afganistane.

Praėjus dešimčiai metų po kruvinų Rugsėjo 11-osios išpuolių tūkstančiai ugniagesių, policininkų ir kitų gelbėtojų vis dar kovoja su sveikatos problemomis. Daugiau nei kas penktas Pasaulio prekybos centro dangoraižių griuvėsiuose dirbęs gelbėtojas iki šiol jaučia fizinius ir psichinius to padarinius, nustatė amerikiečių mokslininkai, kurie savo tyrimo rezultatus skelbia specialiame žurnalo "The Lancet" numeryje, praneša agentūra AP.

Labiausiai paplitusios tokios ligos, kaip astma, potrauminis stresas, depresijos ir chroniški kvėpavimo takų susirgimai.

Mokslininkai daugiau nei devynerius metus stebėjo daugiau kaip 27 tūkst. gelbėtojų sveikatos būklę. Jie po teroro aktų dirbo dangoraižių griuvėsiuose. "Šie vyrai ir moterys tada rizikavo savo gyvybe ir sveikata, kad paremtų savo bendrapiliečius po šiurpios Rugsėjo 11-osios katastrofos", - sakė tyrimui vadovavęs Filipas Landriganas (Philip Landrigan). Dabar paaiškėjo, kad ir po dešimties metų jų sveikata nėra gera.

Kita studija, kurios rezultatai skelbiami tame pačiame žurnale, rodo, kad išpuolių padarinius likvidavusiems ugniagesiams rizika susirgti vėžiu yra iki 10 proc. didesnė nei kitiems gyventojams.

Mokslininkų duomenimis, gelbėtojai nukentėjo skirtingai - priklausomai nuo to, kada dirbo. Tie, kurie į įvykio vietą atvyko iš karto po tragedijos, labiausiai pajuto nuodingų dulkių, pelenų ir kitų toksinių medžiagų poveikį, sakė F. Landriganas.

Praėjus daugiau nei devyneriems metams po pasaulį pakeitusių teroro aktų 28 proc. gelbėtojų vis dar kentė nuo astmos, 42 proc. - nuo chroniško sinusito, 39 proc. - chroniško stemplės uždegimo. Beveik kas dešimtas sirgo visomis šiomis ligomis iš karto.

Iki šiol pėdsakų paliko ir didžiulis psichinis sukrėtimas, teigia mokslininkai. 7 proc. policininkų diagnozuota depresija. Ji kamuoja ir 28 proc. kitų gelbėtojų.

Atgal