VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

06.04. Mirė vienas talentingiausių Lietuvos aktorių Gediminas Girdvainis

Birželio 3 d., eidamas 77-uosius, mirė legendinis Lietuvos aktorius Gediminas Girdvainis.

Gediminą Girdvainį pažino kiekvienas teatro ir kino žiūrovas. Įsimintiniausias vaidmuo – nepamirštamasis Pinčiukas Arūno Žebriūno filme „Velnio nuotaka“ (1973). Vaidino nesuskaičiuojamoje daugybėje kino filmų. Tarp jų – chrestomatiniais vadinami „Jausmai“, „Ave vita“, „Herkus Mantas“, „Tadas Blinda“, „Riešutų duona“.

Aktorius Gediminas Girdvainis | respublika.lt nuotr.

Visų atpažįstamas aktorius Gediminas Girdvainis vaidino Aurelijos Ragauskaitės, Dalios Tamulevičiūtės, Eimunto Nekrošiaus, Jono Vaitkaus, Gyčio Padegimo, Rimo Tumino, kitų režisierių spektakliuose, vaidino televizijos filmuose bei serialuose.

G. Girdvainio kūrybos biografijoje – arti 120 vaidmenų teatre, kine ir televizijoje.

Gediminas Girdvainis 1969 m. baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją. 1969 –1970 m. Šiaulių dramos, 1971–1994 m. Valstybinio jaunimo, nuo 1994 m. – Valstybinio Vilniaus mažojo teatro aktorius.

2004 m. už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui G. Girdvainis apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi, 2007 m. pelnė Vyriausybės kultūros ir meno premiją, 2014 m. jam įteiktas Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Aktorius G. Girdvainis scenoje buvo daugiau nei 50 metų.

Dėl aktoriaus Gedimino Girdvainio mirties užuojautą išreiškė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas. „Netekome ypač talentingo aktoriaus, nuoširdaus, atviro ir drąsaus žmogaus. Gedimino Girdvainio sukurti vaidmenys visada išliks reikšminga Lietuvos teatro ir kino istorijos dalimi“, – teigia šalies vadovas.

Užuojautą išreiškė ir Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis. „Lietuvos kultūra neteko išskirtinio talento aktoriaus, kuris sukūrė įsimintinų vaidmenų teatro scenose, kino filmuose. Jo darbai yra įvertinti įvairiais apdovanojimais, už didelius nuopelnus skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija. Dėl Gedimino Girdvainio mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems, bičiuliams ir visai šalies kultūros bendruomenei”, – sakoma premjero užuojautoje.

Seimo pirmininkas taip pat savo vardu reiškia užuojautą artimiesiems, bičiuliams ir visiems jo talento gerbėjams. „Gedimino Girdvainio vardas visiems laikams liks neatsiejamas nuo Lietuvos teatro ir kino istorijos. Jo neužmirštami vaidmenys garsiausiuose lietuvių kino juostose prisidėjo prie lietuviškos kultūros ir kalbos stiprinimo priespaudos ir ankstyvuoju nepriklausomybės laikotarpiu. Šis palikimas ilgai puoš Lietuvos meno pasaulį. Nuoširdi užuojauta menininko artimiesiems ir jos talento gerbėjams“, – teigia parlamento vadovas.

Atgal