VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

11.04. Mirė žymus kompozitorius Faustas Latėnas

Lapkričio 4-osios, trečiadienio naktį, eidamas 65 metus mirė žymus kompozitorius Faustas Latėnas. Šia žinia feisbuke pasidalino jo duktė Elžbieta.

Maždaug prieš dvi savaites kompozitoriaus dukra E. Latėnaitė pranešė, kad ji ir dar 7 šeimos nariai susirgo COVID-19. Tačiau kol kas dar nežinia, ar tai lėmė Fausto Latėno mirtį.

Kompozitorius Faustas Latėnas. vmt.lt nuotr.

F. Latėnas 1975 m. 1980 m. baigė Lietuvos valstybinės konservatorijos kompozicijos specialybę. 1979–1990 m. dirbo muzikinės dalies vedėju Vilniaus „Lėlės“ teatre, o nuo 1990–1991 m. vadovavo šiam teatrui. 1995–1996 m. ėjo Lietuvos valstybinio akademinio dramos teatro direktoriaus pareigas, 2000–2005 metais vadovavo Vilniaus Mažajam teatrui, kelis kartus ėjo kultūros viceministro pareigas, patarė Lietuvos Respublikos premjerams kultūros klausimais, buvo kultūros atašė Rusijoje.

Kompozitorius F. Latėnas sukūrė muziką daugeliui garsių lietuviškų kino filmų, tarp jų – „Mano mažytė žmona“, „Vaikai iš “Amerikos“ viešbučio“, „Džiazas“, sukūrė kūrinių orkestrui, solo instrumentams, vokalui, chorui, filmams, bet daugiausia kūrė teatrui – sukūrė muziką keliems šimtams spektaklių.

Žymus kompozitorius Faustas Latėnas įvertintas daugybe premijų: tarptautine K. Stanislavskio premija už muziką Eimunto Nekrošiaus, Rimo Tumino spektakliams, „Kristoforo“ prizu už muziką spektakliui „Nusišypsok mums, Viešpatie“.

2014 m. jam įteikta nacionalinė kultūros ir meno premija už Lietuvos teatro skambesį, muziką kaip visavertę teatrinio vyksmo dalyvę.

Prezidentas pareiškė užuojautą dėl kompozitoriaus Fausto Latėno mirties

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl netikėtos ir skaudžios kompozitoriaus Fausto Latėno netekties.

Pasak Prezidento, Lietuva atsisveikina su ryškia talentinga asmenybe, svariai prisidėjusia prie teatrinės kultūros mūsų šalyje plėtros, sukūrusia teatro muzikos fenomeną, gebėjusia muzikine kalba unikaliai atskleisti spektaklio temą ir gylį, paversti muziką visaverte teatrinio vyksmo dalyve. „Pažinojome Faustą Latėną kaip teatro žmogų, tačiau kompozitorius paliko ryškų pėdsaką ne tik Lietuvos kultūros padangėje, bet ir diplomatijoje, politiniame ir visuomeniniame gyvenime. Tai buvo aktyvus kultūros lauko formuotojas, simbolizavęs naujos nepriklausomos Lietuvos kultūros atgimimą“, – sakė šalies vadovas.

F. Latėnas palieka didžiulį įvairiapusišką muzikinį archyvą, jo kūriniai ir toliau skambės teatro, kino, koncertų salėse, juose autorius liks gyvas ateities kartoms.

F. Latėno nuopelnai valstybei buvo įvertinti Nacionaline kultūros ir meno premija už Lietuvos teatro skambesį, taip pat kitais svarbiais apdovanojimais. Kompozitorius buvo daugelio Lietuvos ir tarptautinių konkursų bei festivalių laureatas.

Dėl netekties šalies vadovas liūdi kartu su F. Latėno šeima, artimaisiais ir reiškia užuojautą visai Lietuvos kultūros bendruomenei.

Kultūros ministras reiškia užuojautą dėl kompozitoriaus Fausto Latėno mirties

 

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas reiškia užuojautą dėl kompozitoriaus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Fausto Latėno mirties. 

„Kompozitorių Faustą Latėną mums visados primins daugybė spektaklių ir filmų, kuriuose skambėjo maestro muzika, nuvilnijusi per keletą žemynų, taip garsindama tiek patį kūrėją, tiek Lietuvos vardą. Nors pats kompozitorius jau seniai asmenines preferencijas buvo paskyręs teatro muzikai, jo kamerinė kūryba buvo ir yra mėgstama muzikos atlikėjų. Faustas Latėnas siekiamybe laikė savo muzika palengvinti mūsų būtį, kūryboje nuolat ieškojo naujų formų ir prasmių. Netekome originalaus, darbštaus, talentingo kompozitoriaus, kultūros politikos ir diplomatijos asmenybės, savo gyvenimą pavertusios skambesiu“, – sako ministras M. Kvietkauskas.

 

 

Atgal