VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

12 18. Mirė buvęs Čekijos Respublikos prezidentas V. Havelas

Sulaukęs 75 metų, sekmadienį mirė Vaclavas Havelas, pirmasis Čekijos Respublikos prezidentas po Aksominės revoliucijos, nuvertusios komunistinį valdymą, skelbia BBC.
Buvęs disidentas, ilgai kentęs sveikatos problemas, mirė sekmadienio rytą, pranešė jo sekretorė Sabina Tancecova.
V . Havelas vadovavo Čekoslovakijai pereinamuoju laikotarpiu, kai šalis atsigręžė į demokratiją ir laisvosios rinkos ekonomiką. Jo valdymo metu šalis 1993 metais buvo taikiai padalyta į Čekijos Respubliką ir Slovakiją.
Pasaulis apie V. Havelą išgirdo, kai šis ne tik kaip disidentas, bet kaip ir dramaturgas įsitraukė į žmogaus teisių manifesto "Chartija 77" kūrimą aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.
"Vaclavas Havelas buvo vienas iškiliausių mūsų amžiaus europiečių, - taip "Twitter" socialiniame tinkle į žinią apie mirtį sureagavo Švedijos užsienio reikalų ministras Karlas Biltas (Carl Bildt). - Jo laisvės balsas nutiesė kelią vieningai ir laisvai Europai".
V. Havelas mirė savo sodyboje į šiaurės rytus nuo sostinės Prahos.
Paskutinėmis gyvenimo dienomis juo rūpinosi žmona Dagmara ir kelios slaugės, "Reuters" agentūrai pasakojo jo sekretorė.
Kaip praneša BBC korespondentas Prahoje Robertas Kameronas (Robert Cameron), per paskutinius savo viešus pasirodymus V. Havelas atrodė liesas ir suvargęs.


Šį mėnesį Prahoje viešėjusį Tibeto dvasinį lyderį Dalai Lamą jis pasitiko jau neįgaliojo vežimėlyje.
V. Havelas buvo užkietėjęs rūkalius, sirgo chroniškomis kvėpavimo takų ligomis jau nuo tų laikų, kai dar kalėjo komunistiniuose kalėjimuose. Maždaug prieš dešimtmetį jam dėl vėžio buvo pašalintas plautis.

Atgal