VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

06 14. Lietuva pagerbia sovietų okupacijos aukas

Lietuva mini Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dieną - prisimenamos ir pagerbiamos masinio nekaltų civilių gyventojų trėmimo į netinkamas gyventi Sibiro ir Tolimosios Šiaurės Sovietų Sąjungos teritorijas aukos.

Karštą 1941 metų birželio 14-ąją gyvuliniuose vagonuose iš Lietuvos buvo išvežta per 30 tūkst. žmonių.

Sovietinės okupacijos metais Lietuva neteko apie 800 tūkst. savo gyventojų. Apie 300 tūkst. žmonių patyrė komunistinio režimo baisumus - kalėjimus, lagerius, tremtį Sibire ir Tolimojoje Šiaurėje. Kas trečias suimtasis mirė nuo kankinimų, bado ar nepakėlė atšiauraus klimato. Bėgdami nuo komunistų teroro iš Lietuvos pasitraukė daugiau kaip 440 tūkst. šalies gyventojų.

Genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, sovietinio genocido ir teroro aukomis 1940-1958 metais tapo kas trečias Lietuvos gyventojas.

Birželio 14-ąją, ketvirtadienį, Seime bus atidaryta ekspozicija - "Po svetimu dangum: Lietuvos gyventojai sovietų lageriuose ir tremtyje 1940-1958 m.".

Iškilmingas Gedulo ir vilties dienos ir Okupacijos ir genocido dienos minėjimas bus surengtas Seimo Kovo 11-osios salėje. Vidudienį Nepriklausomybės aikštėje bus keliama Valstybės vėliava.

Vėliau genocido ir teroro aukos bus pagerbtos prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Aukų gatvėje, Vilniuje, prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo.

Šv. Mišios pavakare bus aukojamos Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

Birželio 15-ąją, penktadienį, Ūtos kaime, Varėnos rajone, žūties vietoje bus pagerbtas pirmosios 1940-ųjų sovietinės invazijos į Lietuvą aukos, tuometės Pasienio policijos pareigūno Aleksandro Barausko atminimas. Prie jo kapo Perlojoje, Varėnos rajone, bus dedama gėlių ir aukojamos šv. Mišios Perlojos bažnyčioje.

Tą pačią dieną Parlamento galerijoje bus pristatytas fotomenininko Rimanto Dichavičiaus fotografijų albumas "Laisvės paženklinti".

 

Programa

Birželio 14 d., ketvirtadienis
10.00–18.00 val. Nemokamas Genocido aukų muziejaus (Aukų g. 2A) ir Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso (Žirmūnų g. 1F, 1N) ekspozicijų ir parodų lankymas. Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso koplyčios kolumbariumo (Žirmūnų g. 1F) lankymas
Aukų gatvėje, prie Genocidų aukų muziejaus, eksponuojama mokinių piešinių paroda „Piešiu istoriją“
Genocido aukų muziejus (Aukų g. 2A)
Dokumentinių filmų peržiūra Konferencijų salėje:
11.00 val. – „Birželio ledas“ (rež. R. Kaminskas, 2001 m., 30 min.)
13.00 val. – „1941 metų tremtis vaikų akimis“ (rež. J. V. Tūras, 2011 m., 25 min.)
15.00 val. – „Išlikti ir papasakoti“ (rež. A. Rubinovas, 2003 m., 30 min.)
11.30 val., 13.30 val. ir 15.30 val. Nemokamos teminės ekskursijos „Partizaninis karas Lietuvoje. Buvęs KGB vidaus kalėjimas“, „Buvęs KGB vidaus kalėjimas. Lietuvos gyventojai lageriuose ir tremtyje“, „Sovietų represinių struktūrų veikla. Buvęs KGB vidaus kalėjimas“
12.00 val. Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje
13.00–15.00 val. Atvirų durų valandos Seimo I rūmų fojė
12.30 val. Okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimo ceremonija prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Aukų gatvėje
14.00 val. Atminimo valanda prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo
16.00 val. Atminimo valandakoncertas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro kieme (Didžioji g. 17/1)
17.30 val. Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje
Birželio 15 d., penktadienis
10.00–18.00 val.
Nemokamas Genocido aukų muziejaus (Aukų g. 2A) ir Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso (Žirmūnų g. 1F, 1N) ekspozicijų ir parodų lankymas. Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso koplyčioskolumbariumo (Žirmūnų g. 1F) lankymas
Aukų gatvėje, prie Genocidų aukų muziejaus, eksponuojama mokinių piešinių paroda „Piešiu istoriją“
Genocido aukų muziejus (Aukų g. 2A)
14.00 val. Dailininko ir fotomenininko Rimanto Dichavičiaus fotografijų albumo „Laisvės paženklinti“ pristatymas
Parlamento galerijoje (I rūmai)
17.00 val. Tremties fotografų V. TalatKelpšos, D. Rudoko ir V. Ramanausko fotografijų parodos „Leiskit į tėvynę...“, kurią parengė Mažeikių muziejus, atidarymas Genocido aukų muziejaus Konferencijų salėje

Atgal