VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

12 05. Valdovų rūmuose aptikti Vytauto Didžiojo epochos radiniai

Vytauto Didžiojo laikus menantis auksinis vyriškas žiedas ir durklas, VI-VIII a. būdingos grublėtosios keramikos pavyzdžiai, titnaginės skeltės iš akmens amžiaus - tokius radinius aptiko archeologų ir kitų sričių mokslininkų grupė Valdovų rūmuose.
Jau tris savaites Vilniaus universiteto prof. Albino Kuncevičiaus ir Valdovų rūmų muziejaus Archeologijos grupės vadovo dr. Povilo Blaževičiaus vadovaujama grupė nebaigtoje Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų dalyje - rytų korpuso šiaurinio priestato rūsiuose - atlieka paskutinius pastato perimetro archeologinius tyrinėjimus.
"Šie archeologiniai tyrinėjimai pateikė nemažai naujos ir įdomios medžiagos, kuri, neabejoju, atvers dar nežinomus Lietuvos istorijos sluoksnius tiek mokslininkams, tiek visuomenei. Žinoma, dar anksti detaliau vertinti radinius, tačiau jau dabar matyti, kad nemaža jų dalis - labai unikalūs ir iškalbingi, puikiai papildysiantys Valdovų rūmų muziejaus vitrinas bei eksponatų fondus", - sako archeologas dr. Povilas Blaževičius.
Šiuo metu archeologų komanda tyrinėja maždaug 20-30 kv. m plotą Valdovų rūmų rytinio priestato rūsiuose ir yra pasiekę XIV a. kultūrinius sluoksnius. Per kelias savaites archeologai rado XIX a. akmeninį grindinį, siejamą su XVI a. priestato statyba, o gilesniuose sluoksniuose aptikta buitinės keramikos, odinių, medžio, tošies ir karnos dirbinių.
Tarp visų radinių išsiskiria XV a. auksinis juostinis masyvus vyriškas žiedas, puoštas augaliniu motyvu, taip pat - masyvų peilį primenantis durklas, gotikinių koklių fragmentai, iš liepos karnos pagamintas maždaug 40 cm skersmens indas. Į vėlesnių epochų kultūrinius sluoksnius pateko ir VI-VIII a. priskiriama grublėtoji keramika bei akmens amžiaus titnaginės skeltės. Rasta ir prieš kelis šimtus metų Valdovų rūmuose gyvenusių žmonių buitį atskleidžiančių "radinių" - išgliaudytų lazdyno riešutų, žuvų, paukščių, galvijų kaulų ir kt.
Siekiant išsamiai įvertinti radinius, archeologinių tyrinėjimų vietoje imami įvairūs grunto mėginiai, rengiami detalūs rastų architektūrinių fragmentų brėžiniai ir fotografijos, filmuota medžiaga. Tikimasi, kad archeologiniai tyrinėjimai truks iki gruodžio vidurio, o vėliau radiniai ir laboratorijose atliktų tyrimų rezultatai bus tyrinėjami Valdovų rūmų muziejaus Mokslinių tyrimų centre ir analizuojami moksliniuose darbuose.
Archeologinius tyrinėjimus dar nebaigtoje Valdovų rūmų dalyje - rytų korpuso šiaurinio priestato rūsiuose - nuspręsta atlikti dėl šioje vietoje planuojamos įrengti inžinerinės infrastruktūros. Tai viena iš dviejų iki šiol nebaigtų tyrinėti Valdovų rūmų pastato vietų.

Atgal