VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

06 10. Jo Ekscelencijai Tošiki Kaifu

Ministrui Pirmininkui

1990 07 29

Albinas Kentra

Jūsų Ekscelencija,

Mes, nedaugelis gyvi išlikę Lietuvos laisvės kovotojai, kreipiamės į Jus tų dešimčių tūkstančių taurios dvasios vyrų ir moterų vardu, kurie atsisakė tarnauti sovietų okupantams baigiantis Antrajam pasauliniam karui ir priešinosi bet kada Lietuvoje regėtai brutaliausiai okupacijai ir kuriems buvo lemta žūti dešimties pokario metų užtrukusioje tautos kovoje su daug kartų galingesniu ir nepaprastai žiauriu priešu bei išgyventi kankinimus ir patirti mirtį tardymo metu arba žūti kaimyninės šalies - Sovietų Sąjungos - gulaguose.

Šiuo metu Sovietų Sąjungos tradicinę veidmainišką politinio manevravimo taktiką visi matome čia ir visame pasaulyje. Pastarieji kariškių išpuoliai ir nežmoniška blokada, siekianti atimti mūsų paveldėtą šventą teisę gyventi nepriklausomoje Lietuvoje, naujai surezgamos dingstys tautų apsisprendimo teisei nuneigti, kurią pats Kremlius dešimtmečiais be atvangos propagavo, nauji prievarta grįsti nesąžiningi sumanymai deryboms su Lietuvos Respublika pradėti verčia mus kreiptis į Jus, Ministre Pirmininke, į vyriausybę ir Japonų tautą, kad būtų panaudota Jūsų įtaka, autoritetas ir visos turimos priemonės Sovietų Sąjungoje esantiems agresyviesiems sluoksniams įtikinti, kad jie nutrauktų veiksmus Lietuvos Respublikai palaužti.

Sovietų Sąjungos 1940-jų metų agresija baigėsi Lietuvos okupacija. Valstybė -Tautų Lygos narė - buvo ištrinta iš žemėlapio ir jos gyventojai buvo palikti žiauriausiems išbandymams.

Pokaryje, otaip pat ir Antrojo pasaulinio karo metais, kone kiekvienas lietuvis laikėsi nuostatos, kad amoralu tarnauti agresoriui ir stiprinti Siaubo ir Smurto Imperiją, kurią jau buvome pažinę 1940-siais ir 1941-siais metais. Pasikliaudami žmoniškosiomis vertybėmis ir pasitikėdami pasaulio demokratinėmis vyriausybėmis, kurios savo veiklą grindė Jungtinių Tautų Chartijoje įtvirtintais principais, mes, Lietuvos laisvės kovotojai, iki paskutinio kario intensyviai kovojome po Antrojo Pasaulinio karo beveik dešimt metų. Sveikas protas tada neleido į galvą įsileisti minties, jog kai vieną blogį - nacizmą Vokietijoje - buvo nuspręsta išrauti visiems laikams, kitas blogis - sovietų režimas Rusijoje, kuris buvo nukankinęs ir sunaikinęs milijonus nekaltų žmonių netgi prieš Antrąjį pasaulinį karą ir pokario metais su atnaujinta energija tęsė visą eilę karo nusikaltimų žmoniškumui ir kurio nusikaltimų sąrašas buvo daug ilgesnis už paties Adolfo Hitlerio, bus toleruojamas, paremtas, kad sustiprėtų ir būtų išgelbėtas nuo griūties. Tuo mes norime priminti visiems pasaulio lyderiams, kad padaryta klaida buvo pragaištinga pokario metams. Jos pasekmėje sovietiniai režimai buvo prievarta primesti ne tiktai Lietuvai, Latvijai ir Estijai, bet taip pat ir Rytų Europai bei kitiems kontinentams. Dėl to pokario ginklavimosi varžybos tapo būtinomis, dideles kančias teko patirti kone kiekvienai tautai ir buvo netekta daug gyvybių visame pasaulyje.

Esame įsitikinę, kad pasaulis susiduria su analogiška padėtimi dabar. Pabaltijo klausimas ir kitos problemos, įskaitant ir Kurilų salas, tapo gaire: triumfuos teisingumas Sovietų Sąjungoje ar ne, išves Sovietų Sąjunga savo okupacines karines pajėgas iš Latvijos, Estijos ir Lietuvos ar ignoruos tarptautinę teisę ir sutartis, ar Sovietų Sąjunga vėl okupuos Lietuvą ar ne, ar Kurilų salos bus sugrąžintos teisėtiems savininkams ar ne, ar Sovietų Sąjunga liausis kišusis į kitų valstybių vidaus reikalus ar ne.

Iš viso to, ką aplink stebime, susidaro įspūdis, kad teisingumą galima pasiekti tik tuo atveju, jeigu išsivysčiusių šalių, įskaitant Japoniją, suderinti veiksmai bus deramai nukreipti tiems tikslams pasiekti. Finansinės ir technologinės injekcijos sąlygojamos tik pažadais (kuriuos jie nuolatos sulaužo) yra pavojingos, nes pats Persitvarkymo Sąjūdis Sovietų Sąjungoje buvo pradėtas ne dėl to, kad totalitarinio režimo apologetai staiga pajuto norą sąžiningai elgtis vidaus ir tarptautinėje politikoje, bet todėl, kad jų ekonomika nuėjo bankroto keliu. Nedera išleisti iš akiračio, kad technologinis ir industrinis bumas (stebuklas) Japonijoje ir kitose išsivysčiusiose industrinėse šalyse, buvusio Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento R. Reigano pradėta ir Amerikos mokesčių mokėtojų palaikyta Žvaigždžių karo politika, o taip pat ir pasipriešinimo judėjimai Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje buvo tarp tų svarbių reiškinių, kurie privertė sovietų valdžią pradėti Persitvarkymą.

Esame nuomonės, Pone Ministre Pirmininke, kad didelės reikšmės parama būtų mūsų pilnai nepriklausomybei pasiekti, jeigu Japonija kuo greičiau pripažintų atkurtą Lietuvos Respubliką. Tas taip pat padėtų mūsų deryboms su Sovietų Sąjunga.

Pasinaudodami proga pareiškiame Japonijos Vyriausybei ir tautai mūsų žavesį ir padėką už nenustygstančias pastangas padaryti pasaulį demokratiškesniu, humaniškesniu ir saugesniu gyventi.

Su didele pagarba,

Albinas Kentra

Vytautas Milvydas (miręs) pirmosios Vilniaus atkurtosios Šaulių vadas

Stanilevičius

Jonas Protusevičius (miręs)

Lietuvos laisvės kovotojai

Atgal