VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

09.09. Kaune istorikai prisimins Vasario 16-osios Lietuvą

Rugsėjo 14-16 dienomis Kaune istorikai prisimins Vasario 16-osios Lietuvą – Vytauto Didžiojo universitete (VDU) vyks ketvirtasis šalies istorikų suvažiavimas, kuris šį kartą bus skirtas 100-osioms Lietuvos valstybingumo atkūrimo metinėms.

Pasak vieno iš renginio organizatorių, VDU Istorijos katedros profesoriaus Jono Vaičenonio, nacionalinio masto suvažiavime iš viso susirinks apie 150 istorijos mokslo atstovų, kurie diskutuos aktualiais istorijos, politikos ir visuomenės raidos klausimais. Šių metų renginio tema – „Vasario 16-osios Lietuva: pirmtakai ir paveldėtojai“.

Jonas Vaicenonis

„Organizuojant suvažiavimą sąmoningai norėjome pagrindinį dėmesį skirti ne pačiai Pirmajai Lietuvos Respublikai, o priežastims, kurios mus atvedė į Vasario 16-ąją, taip pat bandant pažvelgti ir kokią įtaką tuometinė Lietuva turi šiandieninei Kovo 11-osios Lietuvai. Į šiuos pagrindinius klausimus mėginsime atsakyti dviejose diskusijose, kurios vyks suvažiavimo metu“, – paaiškino prof. dr. J. Vaičenonis.

Renginyje mokslininkai aptars Lietuvos valstybės atkūrimą 1918 metais, modernėjančią šalies visuomenę XX a. pradžioje, valstybingumo praradimą II-ojo pasaulinio karo metu, Baltijos šalių istorijų sankirtas, sovietmečio atminties tyrimus, kovų už laisvę istorijas ir kitas temas.

Pranešimus suvažiavime skaitys ne tik pripažinti Lietuvos istorikai, tačiau ir istorijos tyrinėtojai iš kitų šalių, tarp jų – Hamburgo universiteto (Vokietija) profesorius dr. Joachim Tauber, M. Koperniko universiteto (Lenkija) profesorius, VDU garbės daktaras Waldemar Rezmer, Kijevo nacionalinio T. Ševčenkos universiteto (Ukraina) mokslininkas Andrii Rukkas, Talino universiteto (Estija) dr. Magnus Ilmjärv ir kiti.

Ketvirtąjį Lietuvos istorikų suvažiavimą organizuoja Lietuvos nacionalinis istorikų komitetas (LNIK)

 

Atgal