VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

10.10. Varniuose tvarkomas vyskupo Motiejaus Valančiaus namas

Pradėti vykdyti vyskupo Motiejaus Valančiaus namo Varniuose (S.Daukanto g. 10A, Telšių r.) išorės tvarkybos (remonto, restauravimo) darbai. Šiemet numatoma restauruoti cokolinę pastato dalį, sutvarkyti pastato fasadą ir prie jo esančius priestatus. Darbus numatoma tęsti ir kitąmet.

„Motiejus Valančius šlovinamas dėl savo kilnių Tėvynės labui atliktų darbų. Jis yra žinomas ne tik kaip Žemaičių vyskupas, bet ir kaip švietėjas, rašytojas, lietuvių literatūros prozos pradininkas, carinės Rusijos valdžios persekiotas blaivybės sąjūdžio organizatorius ir puoselėtojas. Šiame name Varniuose Motiejus Valančius gyveno 1850 – 1864 m. Nepasitikėdama vyskupu, caro valdžia vėliau vyskupijos centrą perkelė į Kauną, kur jam teko kentėti persekiojimus ir bausmes“, – pasakoja Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė.

Varniuose tvarkomas vyskupo Motiejaus Valančiaus namas. httpvarniurp.am.lt nuotr.

Vyskupo Motiejaus Valančiaus namo tvarkybos (remonto ir restauravimo) darbams Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos šiemet iš Žemaičių krikšto programos skyrė 92,56 tūkst. eurų. Pagal Telšių rajono savivaldybės lėšomis UAB „ATAMIS“ parengtą tvarkybos darbų projektą (projekto vadovas – Algirdas Žebrauskas) darbus vykdo UAB „Telšių meistras“.

Pagal projektą objekte numatyta vykdyti fasadų restauravimo, remonto, prarastų elementų restauravimo–atkūrimo darbus. Bus atliekamas lauko sienų, karnizų, dekoro elementų restauravimas, lauko durų ir langų restauravimas–atkūrimas, cokolio iš akmens ir pamatinės juostos iš raudonų molio plytų restauravimas, pogrindžio vėdinimo angų–nišų, gonkų pietiniame fasade bei koplyčios atkūrimas, rytinio įėjimo laiptų atstatymas. Projekte numatytų darbų sprendiniai turi užtikrinti, kad nebūtų pažeistos šio kultūros paveldo objekto vertingosios savybės.

Vyskupo Motiejaus Valančiaus namas Varniuose – valstybės saugomas kultūros paveldo objektas. Motiejui Valančiui tapus Žemaičių vyskupu ir senąją vyskupijos rezidenciją Alsėdžiuose palikus buvusiam Žemaičių vyskupijos valdytojui Jonui Krizostomui Gintilai, iškilo būtinybė kurti naują vyskupo rezidenciją Varniuose. Jau 1850 m. balandį vyskupas M. Valančius kreipėsi į Rusijos vidaus reikalų ministeriją, prašydamas lėšų seno medinio namo Varniuose, prie kelio į Telšius, remontui.

Pirmąjį rezidencijos projektą parengė Raudondvaryje gyvenęs grafo Benedikto Tiškevičiaus dvaro architektas Cezaris Anikinis. Vis dėlto, projektas pagal to meto galimybes įvertintas kaip pernelyg ambicingas ir brangus. Galiausiai vyskupo rezidencijos projekto ėmėsi architektas Tomas Tišeckis. Kuklus projekto finansavimas lėmė ir paprastus architektūrinius sprendinius.  Pastatas liko ant senų juostinių–mūrinių pamatų. Jis suprojektuotas stačiakampio plano, vieno aukšto, klasicizmo stiliui būdingos centrinės kompozicijos. Centre vakarinis fasadas paryškintas gonkomis, puoštomis keturiomis dorėninėmis kolonomis. Stogas šlaitinis, dengtas skiedromis ─ būdingas Žemaitijos dvareliams. Savo dydžiu iš kitų patalpų išsiskiria audiencijų salė. Vyskupo namų koplyčia įrengta namo rekonstrukcijos metu 1852 m.

Atgal