VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

02.06. Italijoje išleista Roko Tracevskio „Tikroji XX a. Lietuvos istorija“

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginės plėtros departamento Vadovybės informacijos skyriaus išorinės informacinės aplinkos vyriausiasis tyrėjas Rokas Marijus Tracevskis sulaukė malonios dovanos. Italijos leidykla atsiuntė autoriui praėjusių metų pabaigoje italų kalba išleistą jo knygą „La vera storia della Lituania nel XX secolo“ („Tikroji XX a. Lietuvos istorija“).

 knygos autorius Rokas Tracevskis, knygos leidybos kuratorė Kotryna Buono ir knygą išeidusios Italijos leidyklos Il Cerchio vadovas Adolfo Morganti. Martyno Mažvydo bibliotekos nuotr.

Knyga „Tikroji XX a. Lietuvos istorija“

Leidinyje glaustai ir informatyviai pateikiama Lietuvos kova už nepriklausomybę, pradedant XIX a. pabaigos tautiniu Atgimimu ir baigiant 1993 metais, kai iš Lietuvos – metais anksčiau nei iš Vokietijos, Lenkijos, Latvijos ir Estijos – buvo išvesti Rusijos armijos daliniai. Leidinys iliustruotas retomis archyvinėmis nuotraukomis.

„Minimos ir kovos su bermontininkais, ir Nepriklausomybės Akto paskelbimas 1918 m., Lietuvos tarpukario situacija, sovietų okupacija 1940–1990 metais, NKVD žudikų žiaurumai, Holokaustas, partizanų žygdarbiai, 1990–1991 m. dar vienas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas“, – pagrindines temas trumpai apibūdina istorikas ir publicistas R. Tracevskis. „Tai yra akademinės knygos apie istoriją mišinys ir kartu liudytojų memuarų knyga. Panašų mano leidinį 2013 metais anglų kalba išleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Visą tiražą labai greitai išpirko. Po poros metų centras kartojo šį leidimą“, – sako vyriausiasis tyrėjas R. Tracevskis.

„La vera storia della Lituania nel XX secolo“ („Tikroji XX a. Lietuvos istorija“) į italų kalbą išvertė žurnalistas ir vertėjas Stefano Magni. Įžangą parašė Milano universiteto Istorijos ir politikos mokslų studijų fakulteto profesorius Alesandro Vitale. Jis pažymi, kad ši knyga išsiskiria tuo, kad joje yra tokių istorinių detalių, kurių nerasite kitose knygose apie Lietuvą, kai net mokslininkai supranta, kad jie nieko tikro apie Lietuvą nežino.

Knygai epilogą parašė Kotryna Buono, Lietuvos partizanų ginkluotųjų pajėgų vado ir organizatoriaus, pasipriešinimo Lietuvos okupacijai koordinatoriaus generolo Jono Žemaičio giminaitė. Knygos leidėjai ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijos darbuotojai tikisi šiais metais šią Nacionalinės bibliotekos darbuotojo knygą pristatyti Milane, Paduvoje ir Palerme (Sicilijoje).

Tai jau antroji R. Tracevskio knyga, išleista Italijoje. Italijos skaitytojai turėjo galimybę susipažinti su Lietuvos partizanų istorija ir jų žygdarbiais jo knygoje „Nežinomas karas“ („La guerra sconosciuta“), išleistoje 2014 m.

Atgal