VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

02.17. Valstybės atkūrimo šimtmetį švenčiančią Lietuvą sveikino ir pasaulio lyderiai

Loreta Nikolenkienė, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

Vasario 16-ąją, dalyvaujant gausioms aukšto rango užsienio šalių delegacijoms ir į Simono Daukanto aikštę susirinkusiems piliečiams, Lietuvos Prezidentė pasakė iškilmingą sveikinimo kalbą Vasario 16-osios šimtųjų metinių minėjimo proga.

„Viskas mūsų rankose", - pabrėžė D. Grybauskaitė sakydama, kad minėdami Vasario 16-ąją tęsiame Valstybės kūrėjų darbą.

D. Grybauskaitė iškilmingoje kalboje pabrėžė, kad jau trečdalis amžiaus valstybė vėl yra Lietuvos piliečių atsakomybė ir per šį laikotarpį Lietuva daug ką išdrįso. 

Simono Daukanto aikštėje surengta Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonijoje S. Daukanto aikštėje.

Valstybės atkūrimo šimtmetį švenčiančią Lietuvą sveikino ir  pasaulio lyderiai

 

Simono Daukanto aikštėje 

LR Prezidento kanceliarijos nuotraukos/Robertas Dačkus

Anot Prezidentės, Lietuva, šiandien aiškiai žinodama, kad yra draugo ir sąjungininko petys, turi šimtus žmonių, vertų savo Valstybės padėkos už tai, kad nesusvyravo, kad patikėjo, kad bandė, mokė, tyrė ir apgynė, kad sąžinės nepardavė.

Simono Daukanto aikštėje surengta Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija, kurią 12.30 val. vainikavo visą šalį sujungęs bažnyčių varpų skambėjimas.
Ši valanda pasirinkta neatsitiktinai - lygiai prieš 100 metų 12.30 val. dabartiniuose Signatarų namuose buvo pasirašytas Nepriklausomybės Aktas.

Daukanto aikštėje buvo iškeltos trijų Baltijos valstybių - Lietuvos, Latvijos ir Estijos - vėliavos. Visų trijų valstybių himnus giedojo Vilniaus universiteto chorai "Gaudeamus", "Virgo" ir "Pro musica". Vėliavų pakėlimo ceremonijoje buvo iššautos trys garbės salvės - Baltijos šalių vienybei, Lietuvos nepriklausomybei ir Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarams. Sveikindami Lietuvą virš aikštės praskrido NATO oro policijos misijos naikintuvai, buvo skaitomas Nepriklausomybės Aktas, pražygiavo 100 trispalvių eisena. 

Vienas svarbiausių valstybės atkūrimo 100-mečio renginių - Vasario 16-osios koncertas „Gloria Lietuvai"Nacionaliniame operos ir baleto teatre, kuriam specialiai savo kūrinius dedikavo žinomi Lietuvos kompozitoriai. O pagrindiniu koncerto akcentu tapo vertingiausių Lietuvos varpų skambėjimas, Lietuvos peizažai, atsiveriantys pro varpinių langus.

Lietuvos valdžios atstovai pagerbė Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarų atminimą Rasų kapinėse

Vakare vyko šventinis koncertas Katedros aikštėje. Išskirtinis šio koncerto akcentas - didžiulis varpo formos LED ekranas, kuris aikštėje stovės iki pat Kovo 11-osios.

Koncertas Katedros aikštėje

Minėjimo šventė vyko ir Pilies gatvėje prie Signatarų namų

Sostinės Gedimino prospekte Vasario 16-osios vakarą nuo Katedros iki Seimo rūmų pirmąkart suliepsnojo šimtas laisvės laužų. Juos uždegė ir prie jų su vilniečiais, miesto svečiais bendravo Sąjūdžio žmonės, esami ir buvę valstybės vadovai, žinomi menininkai, mokslininkai, sportininkai ir visuomenininkai.

Nuo Katedros iki Seimo rūmų pirmąkart suliepsnojo šimtas laisvės laužų

Lietuva sulaukė pasaulio lyderių sveikinimų, skirtų Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. Užsienio šalių vadovai Lietuvai ir visiems jos žmonėms linkėjo klestėjimo bei visokeriopos sėkmės.
Lietuvos žmones pasveikino Popiežius Pranciškus. „Jums švenčiant Nepriklausomybės dieną šiais reikšmingais Lietuvos nepriklausomybės deklaracijos šimtmečio metais, siunčiu jums sveikinimus ir meldžiuosi, kad visa tauta išliktų vieninga, kartu siekdama bendro gėrio. Širdingai laiminu visus Lietuvos žmones Visagalio Dievo vardu", - rašoma Šventojo Tėvo sveikinime.
Vasario 16-osios išvakarėse su šimtąja Lietuvos valstybės atkūrimo sukaktimi visus šalies žmones pasveikino Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentas Donaldas Trumpas. „Didžiuojamės ilga draugyste su Lietuva ir daugeliu partnerystės metų kartu atremiant iššūkius mūsų bendroms vertybėms", - rašoma JAV vadovo laiške. D. Trumpas padėkojo Lietuvai už atsidavimą NATO, indėlį saugant Aljanso teritorinį vientisumą ir kovojant su tarptautinio terorizmo keliamomis grėsmėmis.
„Nuoširdžiai sveikinu nacionalinės šventės proga, ypač šiais metais, kai Lietuva švenčia valstybės atkūrimo šimtmetį, ir siunčiu geriausius linkėjimus Lietuvos žmonėms", - savo sveikinimo laiške rašo Didžiosios Britanijos Karalienė Elžbieta II. Šiltus linkėjimus Lietuvai siunčia ir Japonijos imperatorius Akihito.

Lenkija: Punske pažymėtos Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-osios metinės

Gidė iš Talino Katrin Vaikmaa: " Estija švenčia kartu su jumis, per radiją ir televiziją  transliuojamos laidos apie Lietuvą. Mūsų ministrai, taip pat ministras pirmininkas ir valstybės sekretorius šiandien prie Lietuvos ambasados giedojo Lietuvos himną ir iškėlė Lietuvos vėliavą". Nuotr.: epizodas iš Lietuvos jubiliejaus pagerbimo Taline

Su valstybės atkūrimo šimtmečiu Lietuvą taip pat sveikino Nyderlandų Karalius Willemas-Alexanderis, Lenkijos Prezidentas Andrzejus Duda, Italijos Prezidentas Sergio Mattarella, Turkijos Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoanas, Kroatijos vadovė Kolinda Grabar-Kitarovi, Korėjos Prezidentas Moon Jae-Inas, Austrijos Prezidentas Alexanderis Van Bellenas, Meksikos Prezidentas Enrique Peńa Nieto, Šveicarijos Konfederacijos Prezidentas Alainas Bersetas, Vengrijos Prezidentas Jįnosas Įderis, Egipto Prezidentas Abdelis Fattah Al-Sisi, Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas, Arabų Emyratų Prezidentas ir kitų aukšti Jungtinių Arabų Emyratų pareigūnai, Belgų Karaliui Philippe, Kinijos Prezidentas Xi Jinpingas, Maroko Karalius Mohammedas VI, Tailando Karalius Maha Vajiralongkornas, Australijos Generalinis Gubernatorius Peteris Cosgrove, Naujosios Zelandijos Generalinė Gubernatorė Jacinda Ardern ir kiti.
Vasario 16 dienos vakarą išskirtine Lietuvai proga geltonai žaliai ir raudonai buvo apšviesti pasaulio miestų svarbiausi objektai. Ponte Estaiados tiltas San Paule, Lenkijos Prezidento rūmai Varšuvoje, „Empire State" pastatas Niujorke ir kiti žymūs statiniai.
Kaip pranešė Prezidentės spaudos tarnyba, vaizdo sveikinimą savo ir šalies vardu Lietuvai atsiuntė ir šiuo metu NATO oro policijos misiją atliekantys Danijos kariai.

Atgal