VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

12.05. Restauruoti Lietuvos partizanų Tauro apygardos dokumentai

Po dvejus metus trukusių darbų baigti restauruoti Lietuvos partizanų Tauro apygardos dokumentai, kurie po žeme išbuvo daugiau kaip 60 metų. 1945 m. įkurta Tauro apygarda buvo viena svarbiausių Lietuvos partizanų apygardų, itin pasižymėjo centralizuojant partizanų junginius. Paskutinis Tauro apygardos partizanas žuvo 1957 m.

2016 m. rugsėjo mėn. pradžioje ūkininkas Rimtautas Šaukščius, ardamas Marijampolės r. Balsupių k. esantį lauką, į žemės paviršių iškėlė surūdijusį bidoną su dokumentais. Jis rastą bidoną su dokumentais perdavė Marijampolės kraštotyros muziejui, o muziejus – Lietuvos ypatingajam archyvui. Perpjovus bidoną, rasti 59 nevienodo dydžio, kruopščiai popieriumi apvynioti ir virvutėmis perrišti ritinėliai. Ritinėliai buvo šlapi, labai purvini, sulipę ir deformuoti. Ritinėlių pakraščiai stipriai pažeisti rūdžių ir drėgmės, sutrūniję, trupantys nuo menkiausio prisilietimo. Pagal ant ritinėlių esančius užrašus nustatyta, kad tai įvairūs Tauro apygardos dokumentai ir leidiniai: apygardos vado įsakymai, rinktinių vadų suvažiavimo protokolai, įvairių metų leidinio „Kovos keliu“ numeriai ir kt. Bidone buvo paslėpti 2709 lapai dokumentų. Tai didžiausias vienoje vietoje per paskutinius du dešimtmečius rastas Lietuvos partizanų archyvas.

Restauruoti Lietuvos partizanų Tauro apygardos dokumentai

Siekiant rastus partizanų dokumentus apsaugoti nuo tolesnio nykimo, dokumentai buvo patalpinti į šaldiklį. Lietuvos kultūros tarybai 2017 m. skyrus dalinį finansavimą dokumentų dezinfekavimui ir konservavimui, dokumentai iš šaldiklio buvo išimti, lėtai atitirpinti, ritinėliai išvynioti, sulipę lapai atskirti vienas nuo kito, dokumentai išdžiovinti, dezinfekuoti. 2018 m. Lietuvos kultūros tarybai vėl skyrus lėšų dokumentų restauravimui, nuo dokumentų buvo nuvalytas paviršinis purvas, dokumentai išplauti, kad iš popieriaus pasišalintų purvas, rūgštys ir kitos medžiagos, pašalintos rūdžių dėmės, atkurti prarasti fragmentai, sutvirtintas popieriaus pagrindas, atlikti kiti restauravimo darbai. Dokumentus restauravo Lietuvos centrinio valstybės archyvo restauratoriai.

2019 m. aprašius ir sutvarkius restauruotus dokumentus, jie bus suskaitmeninti bei mikrofilmuoti, taip apsaugant originalus nuo neigiamo aplinkos ir naudojimo poveikio. Su skaitmeniniais dokumentų vaizdais Lietuvos ypatingojo archyvo skaitykloje be apribojimų galės susipažinti visi Lietuvos istorija besidomintys asmenys.

Restauruotų Tauro apygardos dokumentų skaitmeniniai vaizdai taip pat bus paskelbti Lietuvos ypatingojo archyvo sukurtoje interneto svetainėje „Lietuvos partizanų dokumentų elektroninis archyvas“. Šioje svetainėje vienoje vietoje yra skelbiami suskaitmeninti Lietuvos ypatingajame archyve bei įvairiose Lietuvos atminties institucijose bei privačiose kolekcijose saugomi Lietuvos partizanų dokumentai, jų aprašymai ir informacija apie dokumentų saugojimo vietas. Svetainės sukūrimą dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Dokumentų restauravimas padėjo ateities kartoms išsaugoti unikalius dokumentus, kuriuose užfiksuoti lietuvių tautos istorijai svarbūs įvykiai ir yra labai svarbus šaltinis studijuojantiems Lietuvos laisvės kovų istoriją. Šie dokumentai yra itin aktualūs dabartiniu metu, ugdant patriotiškumą, tautinę ir pilietinę savimonę, įamžinant Laisvės kovų atminimą.

Lietuvos ypatingasis archyvas

Atgal