VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

05.06. Kviečia paroda „Gera rašyti ranka…“, skirta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti

Šiandien, gegužės 6 d., 16 val., Lietuvių kalbos institute (P. Vileišio g. 5, Vilnius), pirmojo aukšto fojė, bus atidaryta paroda „Gera rašyti ranka…“, skirta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti.  

am.lt nuotr.

Lietuviška raidė lotyniškais rašmenimis buvo uždrausta daugiau kaip 40 metų – nuo 1863-1864 m. sukilimo iki 1904 m. nueitas ilgas žodžio, rašto ir tautos brandos kelias. Šį laikotarpį pažymėjo sukilimai, maištai, kovos už gimtąjį žodį, knygnešių žygiai ir, pagaliau, tautinis atgimimas.

Paroda lankytojus nuneš į tautinio atgimimo laikus po spaudos draudimo: XIX a. pab. – XX a. 4 deš. Eksponatai įsups į Kazimiero Būgos, Juozo Balčikonio, Jono Jablonskio, Juozo Senkaus kasdienybę ir padės geriau pažinti kalbininkų gyvenimus. Kokiu tušu raides raitė bendrinės lietuvių kalbos tėvas J. Jablonskis? Kokia plunksninė puikavosi ant leksikografo K. Būgos darbo stalo?

„Gera rašyti ranka…“ – tai jungtinė menotyrininko Sauliaus Pilinkaus ir Lietuvių kalbos instituto XIX a. pab. – XX a. 4 deš. daiktų, raštinės reikmenų, knygų ir rankraščių paroda. Lankytojai galės pajusti ryšį su ranka rašytu žodžiu – plunksnos prisilietimas prie popieriaus lapo tapo kalbininkų palikimu ateities kartoms.

Parodos iniciatorius – senienų rinkėjas, menotyrininkas Saulius Pilinkus. Jis atvežė eksponatų iš asmeninės kolekcijos. Menotyrininkas gali papasakoti įspūdingą kiekvieno rasto daikto atsiradimo ir gyvavimo istoriją. Šįkart laukia unikali XIX-XX a. pr. senienų, susijusių su rašymu, istorija: bus eksponuojami rasti garsiausių pasaulio rašalo gamyklų „Wahl-Eversharp“, „Pelikan“, „SheafferPen“ reklaminiai plakatai, rašalinės, plunksnos ir užrašai.

Lietuvių kalbos institutas pristatys rašytinio žodžio paveldą. Smalsuoliai galės sužinoti seniausio parodos eksponato, atkeliavusio iš Lietuvos mokyklų, istoriją ir būdus, kaip buvo keičiamas rašalas ir plunksna. Parodos metu bus pristatyti Lietuvos kalbininkų K. Būgos, J. Jablonskio, J. Balčikonio, J. Senkaus ir V. Vitkausko rankraščiai.

Paroda veiks nuo gegužės 6 iki birželio 3 d.

Atgal