VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Istorijos akcentai

02 10. Istorija mena

Lietuvos istorija mena

1506 m. Moldovos valdovas Bogdanas III pasirašė taikos sutartį su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi Aleksandru.

1876 m. Santakuose, Šakių rajone, gimė poetas, vertėjas, teisininkas Pranas Vaičaitis. Mirė 1901 m.

1915 m Amerikoje sudaryta Lietuvių tautos taryba.

1990 m. Kremliuje TSRS liaudies deputatas Algimantas Čekuolis įteikė JAV valstybės sekretoriui Džordžui Beikeriui (George Baker) Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio memorandumą dėl Baltijos šalių nepriklausomybės.

1993 m. kandidatas į Prezidentus Stasys Lozoraitis paskelbė Politinės santarvės aktą, kuriuo visos politinės partijos buvo kviečiamos susitarti dėl plačios koalicijos vyriausybės sudarymo.

2004 m. Kėdainių rotušė - viena iš trijų autentiškiausių Lietuvoje išlikusių senųjų rotušių - pradėjo savo 350 metų minėjimo renginius.

2007 m. Prezidentui Valdui Adamkui Vašingtone įteiktas Baltijos valstybiškumo apdovanojimas, kuriam V. Adamkų pristatė įžymus JAV visuomenės veikėjas ir politologas Zbignevas Bžezinskis (Zbigniew Brzezinski).

2011 m. Prezidentės Dalios Grybauskaitės kvietimu su valstybiniu vizitu Lietuvoje lankėsi Latvijos Prezidentas Valdis Zatleras su žmona Lilita Zatlere. Tai buvo pirmas Latvijos vadovo valstybinis vizitas Lietuvoje po 10 metų.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

1567 m. nužudytas Škotijos karalienės Marijos Stiuart (Mary Stuart) antrasis vyras lordas Darnlis (Darnley).

1763 m. pasirašius Paryžiaus taikos sutartį baigėsi Septynerių metų karas tarp Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Ispanijos. Pagal šią sutartį Didžioji Britanija gavo Kanadą, Prancūzija - įvairias Vest Indijos kolonijas, o Ispanija - Luizianą ir Havaną.

1827 m. Rusijos Peterburgo mieste įkurta Karo jūrų akademija - dabar admirolo N. G. Kuznecovo karo jūrų akademija.

1837 m. dvikovoje nukautas Rusijos poetas Aleksandras Puškinas.

1841 m. įsigaliojo Sąjungos aktas, pagal kurį susivienijo Aukštutinė ir Žemutinė Kanados.

1887 m. gimė Arnoldas Cveigas, vokiečių rašytojas, Pirmojo pasaulinio karo metais gyvenęs Lietuvoje, septynių romanų ciklo "Didysis baltųjų žmonių karas" autorius.

1890 m. gimė rusų rašytojas Borisas Pasternakas.

1898 m. gimė vokiečių poetas ir dramaturgas Bertoldas Brechtas (Bertold Brecht). Jo plunksnai, be kitų, priklauso dramos "Opera už tris grašius" bei "Motušė Kuraž ir jos vaikai".

1932 m. mirė britų rašytojas, įtempto siužeto romanų autorius Edgaras Volis (Edgar Wallace).

1942 m. Glenui Mileriui (Glenn Miller), pardavusiam milijoną savo plokštelės "Chatanooga Choo Choo" egzempliorių, įteiktas pirmasis auksinis diskas.

1962 m. JAV žvalgybos lėktuvo "U-2", kuris prieš dvejus metus buvo numuštas virš Sovietų Sąjungos, pilotas Fransis Geris Pauersas (Francis Gary Powers) Berlyne iškeistas į KGB agentą Rudolfą Abelį (Rudolf Abel).

1970 m. per pasikėsinimą į Izraelio aviakompanijos "El Al" lėktuvą Miunchene arabų teroristai nužudė vieną ir sužeidė 10 izraeliečių.

1974 m. britų šachtininkai pradėjo nacionalinį streiką - šalyje pradėjo trūkti elektros energijos, buvo įvesta trijų dienų darbo savaitė, o konservatoriaus Edvardo Hyto (Edward Heath) vyriausybei teko atsistatydinti.

1996 m. per referendumą Kirgizijos rinkėjai pritarė siūlymui prezidentui Askarui Akajevui suteikti ypatingus įgaliojimus.

1996 m. į šachmatų istoriją įėjo IBM kompiuteris "Deep Blue", nugalėjęs pasaulio čempioną Garį Kasparovą. Tai buvo pirmas kartas, kai žaidžiant pagal klasikines turnyro taisykles mašina prie šachmatų lentos įveikė pasaulinės klasės žaidėją.

1998 m. mirė buvęs Prancūzijos užsienio reikalų ministras ir vienas iš dabartinės Europos Sąjungos įkūrėjų Robertas Šumanas (Robert Schumann).

2001 m. Tarptautinė kosminė stotis, sumontavus prie jos mokslinį modulį "Destiny", tapo didžiausiu dirbtiniu objektu kosmose.

2004 m. JAV pradėjo diplomatinių santykių atnaujinimą su Libija, kai Tripolis paskelbė nutraukiąs masinio naikinimo ginklo programą.

2005 m. Šiaurės Korėja paskelbė pasigaminusi branduolinių ginklų.

2005 m. Artūras Mileris (Arthur Miller), Amerikos teatro milžinas, parašęs garsiąją pjesę "Komivojažerio mirtis", būdamas 89 metų amžiaus mirė savo namuose.

2011 m. po vandeniu iš Venesuelos į Kubą buvo nutiestas optinis kabelis. Venesuela pasisiūlė padėti Kubai padidini interneto greitį, kai JAV atsisakė tai padaryti.

Atgal