VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

04 09. Prezidento institucijos įkūrimo 95-metis - jaunatviškai

Penktadienį į buvusius Prezidento rūmus Kaune rinkosi moksleiviai ir jų mokytojai iš Lietuvos Prezidentų vardais pavadintų gimnazijų. Gimnazistai susigrūmė istorinės Prezidentūros žinių turnyre, skirtame Prezidento institucijos įkūrimo 95-mečiui.
Apie Prezidento institucijos atsiradimo aplinkybes, institucijos reikšmę ir kaitą tarpukariu ir po nepriklausomybės atgavimo, Prezidentų asmenybes, jų veiklą buvo kalbama ne tradiciniame minėjime, o intelektualiame žaidime.
Žinių turnyre susitiko gimnazistai iš Kauno Antano Smetonos, Ukmergės Antano Smetonos, Kazlų Rūdos Kazio Griniaus, Kaišiadorių Algirdo Brazausko ir Jono Žemaičio gimnazijos Raseiniuose.
Turnyro dalyviai taip pat apžiūrėjo Prezidento institucijos įkūrimo 95-mečiui skirtą parodą, kuri pristato žymaus lietuvių dailininko, tapytojo, grafiko, pedagogo Adomo Varno tapybos ir grafikos darbus, jo sukurtus pašto ženklus, pirmųjų lietuviškų pinigų eskizus.
Turnyro dalyviai ir svečiai pagerbė prieš 95 metus, 1919 metų balandžio 4 d., pirmuoju Lietuvos Prezidentu išrinktą Antaną Smetoną ir kitus du Pirmosios Lietuvos Respublikos Prezidentus - Aleksandrą Stulginskį ir Kazį Grinių, prie jų paminklų istorinės Prezidentūros sodelyje padėdami gėlių.
Istorinė Prezidentūra Kaune, Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpiu - valstybės vadovo darbo ir rezidencijos vieta, šiuo metu yra Lietuvos valstybingumo memorialinis-edukacinis centras, kuris siekia supažindinti visuomenę su Lietuvos ir jos Prezidento institucijos raida, skatinti pilietiškumą ir domėjimąsi savo krašto istorija.

Atgal