VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

07 14. Lietuvos narystei Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje - pašto ženklas

Lietuvos paštas išleido naują pašto ženklą, skirtą Lietuvos narystei Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje. Ženklas apyvartoje pasirodė šeštadienį.
Lietuva 2014 ir 2015 metais išrinkta viena iš 10-ies nenuolatinių Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narių.
Pašto ženklą "Lietuva - Jungtinių Tautų Saugumo tarybos narė" sukūrė dailininkė Evelina Paukštytė. Tai pirmasis pašto ženklas, išleistas dvigubu nominalu. Pašto ženklo vertė pažymėta litais - 1,35 Lt ir eurais - 0,39 euro. Naujasis pašto ženklas išleistas 160 tūkst. tiražu.
Kartu su pašto ženklu išleistas ir pirmosios dienos vokas. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.
Jungtinių Tautų Saugumo Taryba - nuolat veikiantis vienas iš šešių svarbiausių Jungtinių Tautų padalinių. Saugumo Taryba yra atsakinga už tarptautinės taikos ir saugumo palaikymą.
Pirmasis Saugumo Tarybos susirinkimas įvyko 1946 m. sausio 17 d. Londone. Saugumo Tarybą sudaro 15 narių - 5 nuolatiniai ir 10 nenuolatinių. Penkios valstybės - Kinija, JAV, Prancūzija, Rusija ir Jungtinė Karalystė - yra nuolatinės Tarybos narės.
Dešimt nenuolatinių Saugumo Tarybos narių yra Generalinės Asamblėjos po penkerias valstybes renkami dvejų metų kadencijai taikant geografinį-regioninį principą: penkias valstybes renka Afrikos ir Azijos šalys, po dvi - Lotynų Amerikos ir Vakarų Europos šalys, vieną - Rytų Europos valstybės. Lietuva kartu su Čile, Jordanija, Čadu ir Nigerija išrinktos nenuolatinėmis narėmis 2014-2015 metų kadencijai.
Per metus Lietuvos paštas vidutiniškai išleidžia 25-30 pašto ženklų.

Atgal