VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

10 03. Paminėtos 25–osios Berlyno sienos griūties metinės – kepama „Taikos duona“

Minint 25–ąsias Berlyno sienos ir geležinės uždangos griuvimo metines, rugsėjo 30 d. Vokietijos sostinėje vyko konferencija „Taika ir žemės ūkis“. Į ją susirinko delegacijos iš dvylikos šalių, išsivadavusių iš totalitarinio režimo ir auginusių rugius simbolinei Europos „Taikos duonai“, kuri buvo iškepta ir pagerbta spalio 1 d. baigiamajame šventiniame  renginyje ,,Sėja ir derliaus nuėmimas taikoje“. Prie konferencijos taip pat prisijungė atstovai iš JAV, Šiaurės Karolinos universiteto, kurie įteikė visiems dalyviams saujelę grūdų, užaugintų prisidedant prie „Taikos duonos“ projekto.

Konferencijoje visų projekte dalyvavusių šalių atstovai pristatė savo projektus „Taikos duona“ ir susiejo juos su krašto istorija, vyko diskusijos ,,Europos atsakomybė pasauliui“ ir ,,Bendra atsakomybė už saugius maisto produktus“ temomis.

Šventinėse iškilmėse kalbą sakiusi Lietuvos žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pažymėjo: „Noriu padėkoti už tokią puikią iniciatyvą minint Berlyno sienos griūties 25-ąsias metines. Iš tiesų tai labai simboliška ir reikšminga akcija, kuri įgyja dar didesnę prasmę, turint mintyje istorinius ir dabartinius Rytų ir Vakarų santykius. Mums, lietuviams, geležinės uždangos griūtis buvo labai svarbus įvykis, nes jis sutapo su mūsų šalies dvasiniu ir politiniu atgimimu. Džiaugiamės, galėdami būti laisvų Europos šalių būryje, galėdami būti lygiateisė Europos Sąjungos šalis narė“.

„Taikos duona“ kepama iš rugių, išaugintų simbolinę prasmę turinčioje buvusioje Berlyno sienos teritorijoje, vadinamojoje „Mirties linijoje“. Šiame lauke išaugintų rugių sėklos 2013 m. buvo padaugintos ir pasėtos istoriškai svarbiose vietovėse Rytų Europos šalyse, kurios po Sovietų Sąjungos griūties prisijungė prie Europos Sąjungos šalių bendruomenės (Bulgarija, Čekija, Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Kroatija, Rumunija, Vengrija, Slovakija, Slovėnija, Vokietija). Kartu su vokiškaisiais rugiais šalys augino ir vietinių rugių veisles.

Lietuvoje kartu su iš Vokietijos atkeliavusiais rugiais Borellus  buvo auginama ir lietuviška veislė Virgiai prie šaliai svarbių istorinių vietų – IX-ojo forto ir Sitkūnų radijos stoties.

Visų projekte dalyvavusių šalių atstovai pasirašė memorandumą, kuriuo pritarė ketinimams pratęsti šį projektą ir ateityje. 2015 m. „Taikos duonos“ projektas bus įgyvendinamas  Lenkijoje.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Atgal