VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

11 15. Neringos miesto dieną minint

Šiandien, lapkričio 15-ąją, sukanka 53 metai kaip, sujungus Nidos, Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės gyvenvietes, buvo įkurtas Neringos miestas. Tai pati mažiausia šalies savivaldybė, mėgstamas kurortas ir viena iš gražiausių Lietuvos vietų.

2014 m. pradžioje Neringos savivaldybėje gyveno 2 752 gyventojai. Tiek sutalpintų net Utenoje esanti sporto ir pramogų arena. Tačiau gyventojų, šioje savivaldybėje daugėja. Neringa yra tarp trijų savivaldybių (kitos dvi – Vilniaus miesto ir Klaipėdos rajono), kuriose kitaip nei visoje šalyje gyventojų ne mažėja, o daugėja. Per dešimt metų Neringoje registruotų gyventojų skaičius išaugo beveik penktadaliu (19 proc.). Daugiausia Neringoje yra 51 ir 52 metų amžiaus gyventojų (Lietuvoje – 52 ir 53 metų amžiaus), gyventojų amžiaus vidurkis – 41 metai (Lietuvoje – 42 metai).

Neringos savivaldybė – viena iš mažiausiai socialinių problemų turinčių savivaldybių. Neringoje išlaikomo amžiaus pagyvenusių gyventojų koeficientas – 18. Tai vienas iš mažiausių rodiklių Lietuvoje. Šalyje išlaikomo amžiaus pagyvenusių žmonių koeficientas siekia 28. Registruotų bedarbių ir darbingo amžiaus gyventojų santykis 2013 m. buvo 5,8 procento, o šalies vidurkis siekė 10,9 procento.

Šeimoms su ikimokyklinio amžiaus vaikais Neringos savivaldybėje palankios sąlygos. 2013 m. šimtui ikimokyklinukų teko 136 vietos ikimokyklinio ugdymo įstaigose (šalies vidurkis – 112 vietų). Neringoje yra dvi bendrojo ugdymo mokyklos, kuriose mokosi 166 mokiniai ir dirba 29 pedagogai.

Nuostabiame gamtos kampelyje gyvenantys žmonės rečiau skundžiasi sveikata. 2013 m. vienas neringiškis savo savivaldybės gydymo įstaigose apsilankė 4,1 karto (šalies vidurkis – 8,1 karto).

Neringa – populiari lietuvių ir užsieniečių poilsio vieta. 2013 m. Neringos savivaldybės apgyvendinimo įstaigos sulaukė 56 tūkst. svečių, iš jų užsieniečiai sudarė 45 procentus. Daugiausia poilsiautojų atvyko iš Vokietijos (14 tūkst.) ir Rusijos (6 tūkst.). Beveik 90 procentų svečių sulaukiama vasaros sezonu. Turizmo informacijos centre iš viso apsilankė 75,8 tūkst. turistų, iš jų 66 procentai užsieniečių.

Neringa ne tik turizmo, bet ir kultūros centras. Mažoje Neringos savivaldybėje veikia trys kultūros centrai ir du muziejai – tiek pat, kiek Klaipėdos miesto savivaldybėje, bei trys bibliotekos.

Neringa traukia turistus kultūriniais renginiais ir nuostabia gamta. Tai pati miškingiausia savivaldybė – 83 procentus jos ploto užima miškai (2012 m. duomenys)

Neringa pirmauja pagal individualių lengvųjų automobilių skaičių, tenkantį 1 tūkst. gyventojų. 2013 m. 1 tūkst. gyventojų Neringos savivaldybėje teko 1 078 automobiliai (šalies vidurkis dvigubai mažesnis – 562). Tačiau kelių eismo įvykių šioje savivaldybėje nedaug – per 2013 m. įvyko 8 eismo įvykiai.

Atgal