VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

11 29. XVI Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) suvažiavimas baigė darbą

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Alfonsas Kairys

Darniai sugiedojus Lietuvos valstybės himną ir paskelbus suvažiavimo atidarymą, jį sveikino LR Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Vilniaus meras Artūras Zuokas, buvo perskaityti Prezidentės, Ministro pirmininko bei Kultūros ministro sveikinimo tekstai. Linkėjimų žodžius tarė ir kiti žurnalistikai neabejingi žmonės.

Aidint plojimams įteikti apdovanojimai už nuopelnus žurnalistikai 9 Žurnalistų sąjungos nariams.

Suvažiavimo delegatus pasveikinti atvyko LR Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas

Du pranešėjai - dr. Audronė Nugaraitė ir TNS direktorius Gytis Juodpusis dalijosi savo mintimis: pirmoji apie naujus iššūkius Lietuvos žiniasklaidos rinkoje, o TNS direktorius Gytis Juodpusis kalbėjo apie žurnalisto vaidmenį Lietuvos žiniasklaidos rinkoje. Į Audronės Nugaraitės klausimyną - Kuo galim pasigirti, Kokia patirtimi galim pasidalinti, Kur „skauda“... kodėl, Kokias išmokome pamokas, Kokius atlikome namų darbus, Ką turim daryti ateityje, Kokie turi būti prioritetai, Nuo ko pradedam jau rytoj? - atsakinėjo Lietuvos žurnalistų sąjungos skyrių ir klubų atstovai. Reikėtų patiems kelti problemas, remti vieni kitus, kovoti už save ir kitus - tai tik maža dalelė kalbėjusiųjų diskusijose minčių

Ir vieno ir kito pranešimų įdėmiai klausytasi. Gytis Juodpusis pabrėžė, jog dienraščių skaitytojų auditorija mąžta: dabar juos lenkia savaitraščiai. Vis daugiau spaudinių persikelia į internetinę erdvę, vis labiau žmonės naudojasi internetu, išmaniaisiais įrenginiais: prognozuojama, kad 2016 metais juos turės pusė šalies gyventojų. Diskusijose dalyvavusi Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos pirmininkė Vilija Butkuvienė be kita ko sakė, kad rajonų savivaldybių leidžiamuose laikraščiuose ne visada atsispindi reali tikrovė, o Interneto portalų asociacijos vadovė Aistė Žilinskienė teigė, kad žurnalistų profesija keičiasi dėl naujų technologijų plėtros. Vis daugiau naudojamasi Facebook‘u. Pasak Regioninių radijo stočių asociacijos vadovo, VU Žurnalistikos instituto direktoriaus Deimanto Jastramskio, susirūpintina regioninių radijo stočių žurnalistais: jose dirba O kvalifikuotų žurnalistų.

Savo kūrybą pristato rašytojas Jaronimas Laucius

Be abejo, visi laukė ketverių metų (tokia LŽS pirmininko kadencijos trukmė) LŽS pirmininko Dainiaus Radzevičiaus darbo ataskaitos, o ji buvo ganėtinai trumpa, bet išsami ir konkreti. „Žurnalistų sąjunga yra didžiausia profesionalius žurnalistus vienijanti organizacija Lietuvoje. 2014 metų lapkričio 21 d. duomenimis, LŽS priklausė 1017 narių. Į šį suvažiavimą deleguota 216 sąjungos narių“,- sakė pirmininkas.

LŽS simbolį - ženkliuką sega LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius Ataskaitoje kalbėta apie žurnalistus ir jų profesinį solidarumą, socialinę partnerystę ir dialogą. Pasidžiaugta, kad Rokiškio, Tauragės, Naujosios Akmenės žurnalistai įkūrė savo profsąjungas, prisimintas vizitas į Švediją, kur bendrauta su profsąjungų atstovais, darbdaviais, teisininkais ir parsivežta jų patirties. Pirmininkas plačiau kalbėjo apie teisinę pagalbą kolegoms, apie žiniasklaidos tyrimus ir raštingumą bei žurnalistų kvalifikacijos kėlimą konferencijose, seminaruose, įvairius susitikimus Seime, Vyriausybėje ir kai kuriuos kitus darbus, kurių, pasak jo, visų neišvardinsi.

Naujai išrinktas LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius po balsavimo rezultatų paskelbimo

Į LŽS pirmininkus pretendavo du kandidatai: buvęs šios organizacijos vadovas Dainius Radzevičius ir sporto žurnalistas Tautvydas Vencevičius. Slaptu balsavimu už pastarąjį balsavo tik 28 delegatai. Taigi dar ketverius metus LŽS vadovaus Dainius Radzevičius, surinkęs net 123 balsus.

Suvažiavime priimtos rezoliucijos - „Dėl visuomenės informavimo savitvarkos stiprinimo“, Dėl žurnalistikos etikos“, „Dėl valdžios įtakos nepriklausomai žiniasklaidai“, „Prieš lietuvių kalbos susinimą viešojoje erdvėje“ - įpareigojo Lietuvos žurnalistų sąjungos Valdybą ir Tarybą imtis konkrečių veiklos krypčių.

Atgal