VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

12 20. Kristijono Donelaičio (1714–1780) metų baigiamoji šventė Skapiškio pagrindinėje mokykloje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2014-ji metai buvo paskelbti Kristijono Donelaičiometais minint 300 metų nuo jo gimimo, Oršos mūšio– įamžinant prieš 500 metų pasiektą didingą Lietuvos kariuomenės pergalę prieš ženkliai gausesnę maskvėnų kariuomenę, Teatro, Lietuvos dainų šventės, Vaikų sveikatos metais. Paminėtos ir kitos šventės.

Projektas „Metai su Kristijonu Donelaičiu“

Skapiškio pagrindinė mokykla (Kupiškio r.) visus metus vykdė projektą „Metai su Kristijonu Donelaičiu“. Projektą sudarė keturios dalys: 1. Rašytas dailyraštis, išryškinant pirmąsias eilučių raides iš „Metų“ teksto; 2. Pravesta viktorina „Ką žinau apie Kristijoną Donelaitį“; 3. Piešti Kristijono Donelaičio vardo ir pavardės inicialai; 4. Baigiamasis rytmetis „Skaitau Kristijoną Donelaitį“.

Skapiškio pagrindinėje mokykloje prie parodos „Kristijono Donelaičio inicialai“ stendo. Mokyklos direktorė Birutė Zaborskienė (dešinėje) su mokytojais: Rimvydu Jankevičiumi, Aukse Jankevičiene ir Nijole Bagdonavičienė. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Viktorina „Ką žinau apie Kristijoną Donelaitį“

5 – 10 klasių mokiniai, dalyvavę viktorinoje, turėjo atsakyti į 12 klausimų: Kaip susijęs lazdynas su K. Donelaičiu; Kur ilgiausiai gyveno ir dirbo K. Donelaitis; Kokias kalbas mokėjo poetas; Kas ir kada pirmą kartą išleido K. Donelaičio poemą „Metai“; Kaip vadinasi šios poemos keturios dalys; Ką reiškia žodis „būras“? Kaip jis susijęs su K. Donelaičiu; Kokiu žodžiu baigiasi K. Donelaičio poema „Metai“; Kokio žanro 6 kūrinius dar yra parašęs poetas; Pratęskite: termometrai, optiniai stiklai... Kaip šie žodžiai susiję su K. Donelaičiu; Kur pastatytas pirmasis paminklas K. Donelaičiui? Kas jo autorius; Kokių kalnų viršūnė pavadinta poeto vardu.

Klausimus parengė mokytoja Auksė Jankevičienė, talkinant mokytojai Nijolei Bagdonavičienei. Daugiausiai ir tiksliausiai atsakiusieji, surinkę apie 10 balų, buvo įvardyti renginyje – rytmetyje „Skaitau Kristijoną Donelaitį“ ir premijuoti: iš dovanėlių krepšio išsitraukė dovanėlę... Atsakymai į viktorinos klausimus detaliai aptarti kiekvienoje klasėje pamokų metu.

Viktorinos „Ką žinau apie Kristijoną Donelaitį“ nugalėtojai: Irmantas Balkūnas ir Linas Giedrys (penktos klasės mokiniai); Tomas Kurkauskas ir Augustinas Šyba (šeštokai), Aušra Pačebutaitė, Sandra Lapeikytė ir Aistė Peciukonytė (septintokės), Eglė Lesmonavičiūtė, Ieva Giedrytė ir Laura Puciataitė (aštuntokės), Robertas Jasiūnas (devintokas), Lukas Andrijauskas, Indrė Rimskytė ir Evaldas Dilys (dešimtokai).

Kristinojo Donelaičio vardo ir pavardės inicialai

Į šį etapą įsijungė daugiausia mokinių, jų piešiniai – nuoširdūs ir išmoningi, įdomūs ir paprasti – iškabinti parodoje mokykloje, kad visi galėtų jais pasigėrėti.

Rytmetis „Skaitau Kristijoną Donelaitį“

Gruodžio 12 d. Skapiškio pagrindinėje mokykloje vyko Kristijonui Donelaičiui skirtų renginių baigiamoji šventė, kurią vedė mokytoja Auksė Jankevičienė. Mokytoja, cituodama poeto Justino Marcinkevičiaus žodžius, pasakytus minint K. Donelaičio 275-ąsias gimimo metines, kalbėjo apie K. Donelaičio svarbą, mūsų suvokiamą jo asmenybės prasmę ir didumą.

Rytmetyje buvo perskaityti pranešimai, pagarsinti ir apdovanoti viktorinos laimėtojai, skaitomos ištraukos iš „Metų“.

Pranešimuose apžvelgta K. Donelaičio biografija (8 kl. mokiniai Gabrielius Petuchovas, Paulius Petuchovas ir Tomas Treinys, pastarasis ruošė skaidres); jo asmenybė (10 kl. mokinys Lukas Andrijauskas) bei kūryba (10 kl. mokinė Indrė Rimskytė). L. Andrijauskas, kalbėdamas apie K. Donelaičio asmenybę, pateikdamas klausimus susirinkusiems, gebėjo į savo pranešimą įjungti klausančiuosius. Salėje garsiai skambėjo atsakymai, kada K. Donelaitis gimė, kas jis yra...

Ištrauką iš „Pavasario linksmybių“ skaito aštuntokai. Iš dešinės: Ligita Rudokaitė, Garbielius Petuchovas ir Irena Kucinaitė

Baigiamojoje rytmečio dalyje prisiminti K. Donelaičio „Metai“. Ištraukas iš „Pavasario linksmybių“ skaitė aštuntokai Ligita Rudokaitė, Garbielius Petuchovas ir Irena Kucinaitė; iš „Vasaros darbų“ - dešimtokai Lukas Andrijauskas ir Skirmantė Baltrušytė; iš „Rudens gėrybių“ – šeštokai Aušrinė Kvedaravičiūtė, Tomas Kurkauskas ir Augustinas Šyba; iš „Žiemos rūpesčių“ – septintokai Edgaras Poška, Neringa Rudokaitė ir Giedrius Tijušas.

Rytmetys, skirtas K. Donelaičiui, užbaigtas visų – mokinių bei pedagogų deklamuojama „Pavasario linksmybių“ pradžia: „Jau saulelė vėl atkopdama budino svietą...“.

Renginį vedusi mokytoja Auksė Jankevičienė klausė, koks paskutinis „Metų“ žodis - ...“vargsim“ ir aiškino: „Mums vardas nebus baisus, jei remsimės savo korifėjais, vienas iš kurių Kristijonas Donelaitis. Ir nors projektas baigėsi, tačiau su K. Donelaičiu ir toliau mes nesiskirsime...“

Atgal