VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

07 14. Kaune atidengta memorialinė lenta 9 - ajame forte 1944 - aisiais nukankintam Judai Zupavičiui

Pirmadienį Kaune, prie E. Ožeškienės g. 21 - ojo namo įvyko atidengimo ceremonija memorialinės lentos Lietuvos kariuomenės atsargos leitenantui, vienam iš Kauno geto policijos vadovų ir pogrindžio pasipriešinimo organizatorių, 1944 žiauriai nukankintam Kauno 9 - ajame forte, Judai Zupavičiui.
Dalyvauti šioje istorinėje ceremonijoje specialiai iš Izraelio atskrido J. Zupavičiaus žmona Dita Zupovič-Šperling, dalyvavo Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) nariai bei LŽB pirmininkė Faina Kukliansky, Kauno miesto vadovai.
J. Zupavičiaus atminimo įamžinimą inicijavo LŽB. Jos vadovė F. Kukliansky kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę, siūlydama pagerbti iškilų Kauno miesto pilietį, II pasaulinio karo metais gelbėjusį žmones Kauno gete ir žuvusį IX forte. 
Anot savivaldybės atstovo Arnoldo Bukelio, praėjusių metų rugsėjo 22-ąją Ožeškienės gatvės 21-jo namo kieme atidengtos freskos buvusiems šio namo gyventojams - Kauno geto kankiniams ir didvyriams J. Zupavičiui ir Ikai Grinbergui atminti. Freskų autorius - šio namo gyventojas dailininkas Vytenis Jakas.
Ta proga D. Zupavičienė-Šperling iš Tel Avivo parašė tokius žodžius:
"Aš vėl mūsų kieme. Tylu. Praėjo daug, labai daug metų. Matau save visuomet skubančią jauną gimnazistę, pilną jėgų ir energijos. Ir vėliau su Juda laimingus, žengiančius į naują gyvenimą. Vieną saulėtą sekmadienio rytą tai dingo kaip gražus sapnas...
Dabar - getas. Čia aš pažinau kitą Judą, kuriam pasiūlė, kaip buvusiam Lietuvos kariuomenės atsargos leitenantui organizuoti žydų geto policiją ir tuo pačiu jos veiklą pogrindyje. Pažinau kovotoją, kuris buvo beveik tikras, kad užmokės už tai savo gyvybe. Tai buvo vidinė kova: iš vienos pusės reikėjo pristatyti vokiečiams žmones sunkiems darbams, iš kitos - stengtis padėti savo tautai. Aš mačiau, kad tai veda jį į pražūtį, bet nutariau, kad neturiu teisės jo atkalbinėti, - tegu veikia pagal savo sąžinę.
Kauno geto žydų policija labai aktyviai veikė pogrindyje. Tik su žydų policijos pagalba buvo įmanoma išnešti iš geto vaikus, įnešti ir išnešti ginklus, slaptai vežimais įvežti maistą. Gete buvo bunkeris, kuriame mokė šaudyti, getas buvo paslapčia fotografuojamas, renkami dokumentai, fiksuojamos nacių pavardės ir veiksmai. Žydų geto policija 3 metus vedė kiekvienos dienos įvykių slaptą dienyną. Dienynas buvo slepiamas įvairiose vietose. Juda man pabrėždavo, kad pasaulis yra būtina, jog po karo sužinotų visą tiesą Jis nurodė, kur visa tai užkasti, numatydamas, ką daryti, kai jo nebebus.
Juda buvo žiauriai kankinamas - jis tylėjo. Vedant jį sušaudyti, Juda dainavo savo mylimą dainą hebrajų kalba: „Šita daina mane užkerėjo ir kitos jau nebus niekados!".

 

 

Atgal