VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

07 25. Lietuvos miestai gali pradėti kovą dėl 2022 metų Europos kultūros sostinės vardo

Kultūros ministerija paskelbė kvietimą Lietuvos miestams dalyvauti nacionalinėje atrankoje 2022 metų Europos kultūros sostinės vardui gauti. Šis vardas kasmet suteikiamas ne daugiau kaip vienam miestui dviejose Europos Sąjungos (ES) valstybėse narėse. 2022 m.šios valstybės bus Lietuva ir Liuksemburgas.
"Skirtumai ir bendrystė - vienas pagrindinių Europos kultūros sostinės devizų", - sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis liepos 21 d. ministerijoje ta proga surengtoje spaudos konferencijoje. Taip pat ministras atkreipė dėmesį į kelis svarbius aspektus.
Pirma, miesto dydis, pretenduojant tapti Europos kultūros sostine, nėra esminis veiksnys. Europos kultūros sostinėmis yra buvę miestai, kuriuose gyvena mažiau nei 25 tūkst. gyventojų. Tie miestai gali įtraukti į programą, į kultūrinį gyvenimą aplinkinius regionus su mažesniais miesteliais.
Antra, Europos kultūros sostinės vardas suteikiamas remiantis paraiškoje išdėstyta veiksmų programa, kuri turėtų apimti daugiau ir plačiau - toks jos devizas - nei įprastinė miesto ar regiono kultūros veikla. Ši veikla gali remtis miesto ar regiono ypatybėmis ir stiprybėmis, ji būtinai turi būti orientuota į ateitį.
Trečia, neabejotina sėkmingų Europos kultūros sostinių ekonominė ir socialinė nauda: atnaujinama ir vystoma miesto infrastruktūra, auga vidaus investicijos, tarptautinis miesto žinomumas. "Tačiau šis projektas nėra orientuotas į turistus, kad jų į miestą pritrauktų daugiau. Projektas turi būti orientuotas į vietos žmones, vietos bendruomenę, kad išaugtų jos pasididžiavimas savo miestu, savo valstybe", - sakė Š. Birutis.
Ketvirta, Europos kultūros sostinės vardas neįpareigoja daryti labai daug renginių ar įgyvendinti projektų. Ši programa visų pirma turi atitikti paties miesto tikslus, prioritetus ir finansines galimybes, jo poreikius. Svarbu, kad šešerius metus vyksianti programa būtų aiški, apibrėžta.
2009 m. Vilnius buvo Europos kultūros sostinė. Tada kilo nemažas skandalas dėl, kaip buvo įtarta, iššvaistytų lėšų. "Įvairių skundų pagrindu pradėti ikiteisminiai tyrimai buvo nutraukti neradus pažeidimų. Galbūt trūko viešumo, skaidrumo", - svarstė ministras.
Š. Birutis priminė ir tuomečio projekto pliusus - tada atsirado renginiai "Kultūros naktis", "Gatvės muzikos diena". Tada buvo atidarytas Dailės akademijos Dizaino centras.
Lietuvos miestų paraiškų 2022 metų Europos kultūros sostinės vardui gauti bus laukiama iki 2016 m. gegužės 24 d. Atranką laimėjęs miestas turėtų būti paskelbtas 2017 m. Jis būtų finansuojamas 1,5 mln. eurų iš ES programos "Kūrybiška Europa".

Atgal