VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08 26. R. Šimašius: savivaldybė pasiruošusi sutvarkyti Lukiškių aikštę

Sostinės meras Remigijus Šimašius sako, kad savivaldybė pasiruošusi sklandžiausiu įmanomu būdu rekonstruoti Lukiškių aikštę, tačiau skeptiškai vertina Vyriausybės sprendimą skelbti dar vieną konkursą aikštės atnaujinimo projektui išrinkti.
Anot R. Šimašiaus, Lukiškių aikštė turėtų būti tvarkoma operatyviai ir nevilkinant rekonstrukcijos biurokratinėmis procedūromis. Pasak mero, savivaldybė naują konkursą paskelbs vos tik gavusi Viešųjų pirkimų tarnybos išvadas ir Vyriausybės poziciją.
"Man labai keista, kad dar atsiranda žmonių, kurie mano, kad dar reikia daryti dėl to "n-tąjį" konkursą", - žurnalistams penktadienį sakė meras.
Vyriausybės kanclerio pirmojo pavaduotojo Rimanto Vaitkaus teigimu, skelbiant naują konkursą iš esmės bus išlaikomi ankstesnieji reikalavimai, tačiau aikštės sutvarkymo darbų kaina bus apribota iki 2 mln. eurų, taip pat bus atsisakyta požeminės stovėjimo aikštelės idėjos - pasak vicekanclerio, ją vėliau galės įrengti privatus investuotojas neužstatytoje aikštės dalyje.
"Aikštė turėtų išlaikyti dvejopą - reprezentacinę ir rekreacinę funkciją, turėtų būti iš esmės išsaugojami želdynai, turėtų būti aikštė plokščia, reljefas lygus (...), turėtų išlikti dalis šviestuvų, bet jie galėtų būti nukelti į kitą vietą, taip pat turėtų būti išlaikomi ir keli suolai. Taip pat turėtų išlikti akcentas, skirtas 1863 m. sukilėliams atminti ir, aišku, turėtų būti vieta reprezentacijai ir paminklui", - sakė R. Vaitkus.
Tam, kad savivaldybė galėtų Lukiškių aikštę sutvarkyti, ji miestui panaudos teise bus perduoda 99-eriems metams.
Nutrauktą konkursą buvo laimėjusi architekto Rolando Paleko vadovaujama grupė, pristačiusi projektą "Ramybė". Smarkiai pakoregavus pradinę projekto įgyvendinimo kainą - 11 mln. eurų - Viešųjų pirkimų tarnyba "Ramybę" įvertino kaip visiškai naują projektą ir pranešė, kad konkurso tęsimas galėtų pažeisti visų jo dalyvių lygiateisiškumo principą.

Atgal