VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

09 05. Žemaitukais aplink Lietuvą bus įveikta per 1700 kilometrų

Penktadienį prasidėjo istorinis žygis žemaitukų žirgais aplink Lietuvą - "Žemė-žmogus-žirgas". Vidurdienį iš Šventosios pajūrio 10-ies žygeivių ir 12-os žirgų draugija buvo palydėta į penkias savaites truksiančią kelionę.
Žemaitukų arklių augintojų asociacijos rengiamas žygis skiriamas Etnografinių regionų metams, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui ir Mykolo Kleopo Oginskio 2015-osioms metinėms paminėti, taip pat buvusiems panašiems žygiams atminti. Bus aplankyti visi Lietuvos etnografiniai regionai.
Žygio dalyviai jos palei sieną arčiausiai esančiais keliukais, dalis maršruto nusidrieks ir per Latviją. Bus keliamasi per Ventos upę, kurią reikės įveikti ne tik žirgais, bet ir karieta. Keliautojai aplankys: Žagarę, Didžiasalį, Medininkus, Eišiškes, ties Druskininkais ir Jurbarku kirs Nemuną, aplankys Ožkinių kaimą šalia Punsko. Žygio pabaigoje bus keliamasi iš Uostadvario į Nidą, nuo Klaipėdos iki Šventosios jojama pajūriu. 
Žygio pabaiga numatyta spalio 10 d. Šventojoje. Ilgesnių sustojimų vietose bus organizuojami etnokultūriniai renginiai, susitikimai su vietos bendruomenėmis, rengiamos naktigonės. Nuo pat žygio pradžios iki pabaigos bus nešamos Lietuvos ir Žemaitukų arklių augintojų asociacijos vėliavos, o regioninės vėliavos iškeliamos ilgesnio sustojimo vietose. 
1935-aisiais metais žygio metu raitelis Vaclovas Smalys nujojo 1500 kilometrų. 1975-aisiais Lietuvos žemdirbystės instituto direktorius bei mokslo darbuotojas prof. Petras Vasinauskas ir žurnalistas Vladas Vaicekauskas vežimu įveikė 1501 kilometrą. 2015-aisiais planuojama įveikti daugiau kaip 1700 kilometrų.

Atgal