VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

11 14. Vilniaus metrologijos centro gimtadienis

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Alfonsas Kairys

Dažnam, ypač vyresnio amžiaus žmogui, žodis metrologija asocijuojasi su kasdien girdimu žodžiu meteorologija.

Taigi, metrologija atsiradusi senais laikais ir reiškia - tikslieji matavimai.

Ką, kaip prieš daugiau nei 60 metų veikė ir ką veikia dabar vadinamieji Metrologijos (ne Meteorologijos!) centrai. Tikslieji prietaiasi, nors ir kokie jie tikslūs bebūtų, kaip ir žmogus, turi savo amžių ir gali susirgti tam tikromis ligomis. Taigi, reikalinga patikra. Tą prietaisų patikrą atlieka valstybei priklausantys 5 Metrologijos centrai.

Lapkričio 6-ąją, penktadienį, visos respublikos tiksliųjų prietaisų “gydytojai” susirinko paminėti Vilniaus metrologijos centro 60- metį.

Prietaisų patikra Geometrinių dydžių matavimo priemonių skyriuje. Vladislava Krasauskienė (sk. vadovė dešinėje) ir bendradarbė Lilija Chaleckienė

Renginį pradėjusi Vilniaus metrologijos centro (VMC) generalinė direktorė Vida Martišienė, pasveikinusi susirinkusiuosius – svečius ir savąjį darbuotojų kolektyvą - glaustai apžvelgė tokių įstaigų veiklą ir apsistojo ties savo vadovaujamu centru, kuriame dirba tarptautinio lygio specialistai. Vilniaus metrologijos centras, kaip ir kiti centrai, sakė ji, teikia paslaugas įmonėms, organizacijoms, pavieniams gyventojams, atlikdamas elektrinių dydžių ir virpesių, fizikinių ir cheminių, geometrinių, masės, tūrio, jėgos, temperatūros, drėgmės, slėgio, tachografų ir taksometrų, jonizuojančių spinduliuotės matavimų prietaisų patikras. Ji pabrėžė, kad “svarbiausias kiekvienos šalies uždavinys – užtikrinti matavimų vienovę savo šalyje ir formuoti metrologijos politiką taip, kad matavimų rezultatai būtų pripažįstami kitose valstybėse“, o sveikinimą baigė žinomo JAV filosofo, poeto žodžiais: „Kad ir ką pasirinktum, visada kas nors sakys, jog esi neteisus. Visada iškyla sunkumų ir tada norisi manyti, jog teisūs tave kritikavę. Reikia drąsos, kad suplanavęs savo veiksmus iki pabaigos nenukryptum nuo kurso“. Taigi ir palinkėjimas buvo: nenukrypti nuo kurso!

Fizikinių ir cheminių matavimų skyriuje Natalija Nagurnienė ir Rimvydas Pacevičius

Solenizantus sveikino Ūkio ministerijos viceministras Marius Skarupskas, Vilniaus metrologijos centro valdybos pirmininkas Kęstutis Masalskis, buvusieji Metrologijos tarnybų direktoriai Osvaldas Staugaitis, Ignas Stankovičius, buvusieji šių tarnybų generaliniai direktoriai Stasys Dapkevičius, Lilijana Gaidomavičiūtė, Nacionalinio akreditacijos biuro generalinis direktorius Jurgis Šarmavičius bei Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Klaipėdos Metrologijos centrų vadovai. Sveikinimus lydėjo ir prisiminimai, juk juose atgyja tai, kas anuo metu buvo itin svarbu. Antai, Osvaldas Staugaitis prisiminė, kiek energijos, jėgų ir, aišku, pinigų reikėjo, kad būtų atnaujinta sovietmečio palikta prietaisų tikrinimo aparatūra. Vaizdžiai metrologiją su gyvastimi palyginęs Stasys Dapkevičius teigė, kad metrologija kaip oras, o be oro gyvybės nėra: nėra jos ir be metrologijos...

Tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatas Andrius Balachovičius

O kokie sveikinimai be dovanų. Jų buvo..., bet įspūdingiausia, regis, Kauno (ne veltui sakoma, Kaunas yra Kaunas) padovanotas jūreivių žiūronas. Juo lyg norėta pasakyti: „Matykit ne tik iš arti, bet ir tolius stebėkit - ten irgi jūsų darbas“.

Nuostabiai pateikta, skaidrėmis iliustruota Lietuvos metrologijos ir VMC istorija (autorės Elektrinių dydžių ir virpesių matavimo priemonių skyriaus inžinierė metrologė Sigita Druteikienė ir VMC archyvo vedėja Rima Bruneizerienė). Pasirodo, kaip ir visur, taip ir čia, Lietuvoje, pirmieji matai buvę antropologiniai: pėda, žingsnis, sieksnis, sauja, uolektis, gurkšnis, vėliau atsiradęs gorčius, kibiras; vienas seniausių Lietuvos svorio matų buvo vaškas. ... Ir tik II Lietuvos statute (1566 m.) sakoma, kad visi matai turį būti vienodi, o už sukčiavimus... numatomos gan griežtos bausmės (...).Pasaulinės prekybos plėtra vertė vienodinti matus. 1875 m. Paryžiuje buvo pasirašyta Metro konvencija. Iki Pirmojo pasaulinio karo Lietuvoje buvo naudojama Rusijos matų sistema. 1955 m. lapkričio 11 d. įkuriama Vilniaus valstybinė matavimo technikos laboratorija, o po 36 metų, 1991 m., Lietuvos Respublikos Vyriausybė po atitinkamų Vyriausybės padalinių reorganizavimo įkuria: Lietuvos valstybinę standartizacijos tarnybą,Lietuvos valstybinę kokybės inspekciją, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių valstybinius metrologijos centrus.

60-mečio minėjimo dalyviai: Nacionalinio akreditacijos biuro direktorius Jurgis Šarmavičius, Ūkio ministerijos viceministras Marius Skarupskas, Vilniaus metrologijos centro valdybos nariai: Laimutė Mikalauskeinė, pirmininkas Kęstutis Masalskis, Vaidas Gricius, VMC generalinė direktorė Vida Martišienė

Užsiminta ir apie tai, kad per 1991-2015 m. Vilniaus metrologijos centrui vadovavo net 7 direktoriai (dabar jo vadovė - generalinė direktorė Vida Martišienė).

Turiningą pasakojimą papildė Tarptautinių ir respublikinių konkursų laureato Andriaus Balachoviočiaus, Centre dirbančios Zitos Balachovičienės sūnaus, prakalbintas akordeonas, žerdamas vieną po kitos melodijas, o jas lydėjo ekrane rodomos skaidrės, vaizduojančios šio nuostabaus kolektyvo darbo ir poilsio akimirkas. Jie moka ir dirbti, ir linksmintis – padarai išvadą!

Ši šventė, kaip ir visos, pasakė “Sudie“, o kitą savaitę, pailsėję nuo prisiminimų šurmulio, jie, tiksliųjų prietaisų “gydytojai'', rinkosi į laukiančius tiksliųjų matavimų rūmus (Dariaus ir Girėno g.23 , Vilnius).

VMC direktorė (pirma iš kairės pirmoje eilėje) ir iškilmių dalyviai

Ne vienas ir ne du klientai jau lūkuriavo nešini buityje naudojamais prietaisais: tikrintinais termometrais, svarstyklėmis, alkotesteriais (alkoholio matuokliais), manometrais, kraujospūdžio matuokliais, cukraus kiekį matuojančiais prietaisais...

Juk gyvenimas be prietaisų, tiksliųjų prietaisų, neįmanomas. Kuo serga prietaisas, pasakys aukštos kvalifikacijos specialistas mažiausiai per 7 dienas, o skubos tvarka – ir per vieną dieną. Ne tik ligą įvardys, bet, jeigu reikės, ir vaistų išrašys bei skubiai operuos.

Privažiavo ir kelios mašinos, be abejo, tai jau “tikrintis“ atkeliavo įstaigų prietaisai, įtraukti į teisinės metrologijos sąrašą.

Generalinė direktorė Vida Martišienė į ateitį žiūri Kauno Metrologijos centro dovanotu žiūronu

Ne baltais chalatais, o vilkį firminius Vilniaus metrologijos centro - VMC - drabužius skubios pagalbos teikti išvyko grupė darbuotojų į vietas...

Tokios prieššventinės ir pošventinės Vilniaus metrologijos centro dienos.

Atgal