VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

11 17. Dr.Kazio Račkausko garbingas jubiliejus ir knygos sutiktuvės

Birutė Silevičienė

Lapkričio 8-ąją į Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės salę rinkosi Tautos pažinimo draugijos nariai, draugai, bičiuliai, mokslininkai iš visos Lietuvos pasveikinti kultūros istoriką, žurnalistą ir leidėją dr. Kazį Račkauską 80-ųjų metinių proga ir jo 2 dalių knygos (960 psl.!)„Europoje su savo kraičiu" sutiktuves.    

Renginys skirtas Krašto apsaugos kariams, darbuotojams ir miesto visuomenei. Organizavo Tėviškės pažinimo paramos draugija, Vilniaus įgulos karininkų ramovė. Nors pliaupė lietus ir gatvėmis vinguriavo upeliai, žmonėms nuotaikos ir giedrių šypsenų negadino.

Muzikinį sveikinimą skyrė Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės folkloro ansamblis „Vilnelė“ (vad. Laima Purlienė). Šį gražų renginį vedė LRT radijo laidų vedėja etnologė Gražina Kadžytė.

Pirmąjį sveikinimo žodį tarė  Tėvynės pažinimo draugijos valdybos pirmininkas dr. Jonas Rekešius, dėkodamas  jubiliatui už nuveiktus darbus, išleistas knygas, parašytus straipsnius, surinktą tautotyros medžiagą, darbų apimties gausą - neįkainojamą lobyną. „Turime kuo didžiuotis ir parodyti nuveiktus darbus visam pasauliui. Tai didžiulis dr. K.Račkausko įgyvendintų planų, atliktų darbų, ieškojimų ir atradimų analizės rezultatas.“

“Mums ir Europai – tautos deimančiukų kraitė” – kalbėjusios prof. Onos Voverienės išreikšta nuoširdi mintis.

Pasisakė ir sveikinimo žodžius tarė, apie sunkią tautotyros padėtį kalbėjo spaudos darbuotojas, dainų tekstų autorius, poetas, mokytojas, „Tėviškės pažinimo“ draugijos laikraščio „Gimtinė“ konsultantas, Žemaičių kultūros draugijos Vilniaus skyriaus ir Biržiškų draugijos narys Juozas Elekšis, prof.habil.dr. Romualdas Grigas.

Žurnalistas, nuoširdus dr.K.Račkausko draugas ir bičiulis Jonas Laurinavičius papasakojo jubiliato nueito gyvenimo ir kūrybos darbų tąsos vaisingą pynę: Gimtinei, Tautai, Tėvynės pažinimo draugijai, Lietuvai ir ateities kartoms. Apie tai bylojo ir renginyje eksponuota dr.K.Račkausko leidinių paroda „40 + 100“.

Kazys Račkauskas gimė 1935 m. spalio 21 d. Bekštonių kaime, Paparčių sen., Kaišiadorių rajone valstiečių šeimoje. Mokėsi Našlėnų  pradinėje mokykloje. Ją baigęs, liko namuose. Tėvai tikėjosi, kad jis (septintas vaikas šeimoje) užaugęs perims jų ūkį. Kai valstiečiai prievarta buvo  suvaryti į kolūkį, Kazys pradėjo lankyti Paparčių septynmetę mokyklą. Ją labai gerais pažymiais baigė 1953 m. Įstojęs į Kauno pedagoginės mokyklos skyrių, dirbo Paparčių bibliotekos vedėju. Tarnavo sovietinėje kariuomenėje. Grįžęs dirbo Vievio  r. Čižiūnų bibliotekos vedėju, po to – Jiezno r. Aukštadvario vidurinės mokyklos mokytoju, Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus moksliniu darbuotoju. Baigė Klaipėdos pedagoginės mokyklos neakivaizdinį skyrių, Vilniaus  universitete įgijo  istoriko specialybę. Siekė žinių aspirantūroje prie Mokslų akademijos Istorijos instituto.  Apgynė humanitarinių mokslų daktaro disertaciją. Jos pagrindu išleista monografija „Kraštotyros sąjūdis Lietuvoje“ (1987 m.). Nuo 1971-1990 m. Kazys buvo renkamas Paminklų apsaugos ir kraštotyros draugijos pirmininko pavaduotoju, pirmininku.

Atgimimo metais dr. K.Račkauskas su bendraminčiais atgaivino dar 1919 m.Tado Daugirdo pradėtą steigti Tėvynės pažinimo draugiją (TPD), įsteigė ir pradėjo leisi vieną pirmųjų  naujos epochos tautos paveldui skirtą „Gimtinės“ laikraštį. Sušaukė atkuriamąjį  TPD suvažiavimą ir porą dešimtmečių telkė intelektinės veiklos savanorius. Įsteigė tautotyros savanorių leidyklą „Gimtinė“. Kai 2009 m. „Gimtinės“ laikraščio leidyba buvo nutraukta, 2010 m. dr. K.Račkauskas parengė ilgalaikį naujos leidybos projektą ir pradėjo leisti periodinį mokslinės krypties leidinį „Tautotyros metraštis“.  Parengė ir rūpinosi  įgyvendinti daugelį tautotyros žinių rinkimo ir edukacinių projektų: „Lietuvos etnografiniai kraštai“ (1994-2018), „Nepriklausomybės kovų savanoriai“ (1997-1998), „Lietuvos pedagogų kultūros paveldas“ (1998-2019) ir kt.

Dr. K.Račkauskas Lietuvos žurnalistų sąjungos narys (nuo 1963).  Jis taip pat Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narys ir Lietuvos žurnalistų draugijos garbės narys, Tėvynės pažinimo draugijos garbės pirmininkąs, jam suteiktas valstybės meno kūrėjo statusas. Jubiliatas - ir Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narys. 1975 m. jam buvo suteiktas Nusipelniusio kultūros švietimo darbuotojo garbės vardas.

Dr.K.Račkauskas nuo 1990 m. vadovauja „Gimtinės“ leidyklai, nuo 1993 m. – Tėviškės pažinimo paramos fondui.

„Ši tiriamojo pobūdžio veikla mane seniai domino, ją siejau su mokslinio darbo ateitimi, todėl netausodamas sveikatos nuolatos lankiau Lietuvos miestus, miestelius ir kaimus, telkdamas paveldo žinių rinkimo entuziastus, - prisimena dr. K.Račkauskas. – Nors ir nuolatos susidurdamas su saugumo ir kompartijos funkcionierių priešprieša, kaltinimais nacionalistinėmis apraiškomis, išrūpinau visiems draugijos miestų ir rajonų skyriams po atsakingo sekretoriaus etatą, padedant institutų specialistams ir bendradarbiams, diegiau šio sąjūdžio  mokslinius principus: kartu su vienminčiais įgyvendinau sukauptų rankraštinių darbų apskaitą, leidau pagal rajonus jų sisteminius katalogus, įsteigiau respublikinį rankraštyną, kartu su mokslininkais ir bendradarbiais periodiškai organizavau  specializuotus seminarus kraštotyrininkams, visuomeninių muziejų vadovams ir paminklų globėjams, spartinau ekspedicijas, konkursus ir parodas,leidau metodinę  ir informacinę literatūrą.“

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos pirmininkas Kostas Fedaravičius ir valdyba bei laikraščio „Lietuvos aidas“ vyriausiasis redaktorius Algirdas Pilvelis bei redakcija nuoširdžiai sveikina dr. Kazį Račkauską garbaus jubiliejaus proga ir linki stiprios sveikatos, kūrybinės ugnelės gyvenimo kelyje!

Atgal