VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

02 08. Iškalbinga sukaktis

Prof. habil. dr.Danielius Gužas,

LAS Garbės prezidentas

Sulaukęs garbingo amžiaus ir visą savo mokslinę ir pedagoginę veiklą pašventęs jaunimo švietimui ir auklėjimui, šiandiena galiu tuo pasidžiaugti, tačiau finišuoti dar neleidžia susiklosčiusios aplinkybės su visuomene ir joje vykstančiais procesais.  Tebepalaikau ryšius su mokslo bendruomene, kol esu jai naudingas.

Visą laikotarpį, kurį išdirbau Lietuvos universitetuose, mano dėstomas dalykas ir mokslinis darbas buvo susietas su  akustika.

Š.m. sausio 27-28 dienų įvykiai paliečia daug platesnį ratą ir suteikia daug vilčių šiam mokslui ateityje. Sausio 27 d. VGTU architektūros fakultete įvyko Lietuvos mokslininkų – akustikos atstovų suvažiavimas. Jame dalyvavo VGTU atstovai – profesoriai dr. Marius Mickaitis, R.Šukys, dr. A.Jagnetinskis, iš Kauno – K. Baršausko ultragarso mokslo instituto direktorius habil.dr. prof. Rymantas Jonas Kažys, šio instituto darbuotojai. Susirinkimą vedė  VGTU prof. dr. M.Mickaitis, buvo išklausyta mano ataskaita už paskutiniuosius vadovavimo ir veiklos metus, jai buvo pritarta. Vyko naujos Tarybos rinkimai. LAS prezidentu išrinktas prof. dr. M.Mickaitis, garbės prezidentu – šio straipsnio autorius, vice prezidentais -  prof. R.Kažys ir prof.Daumantas Čiplys, numatytos tolimesnio darbo gairės.

Mano pranešime buvo paminėti akustikos klausimai. Dažnai visuomenėje iškyla klausimas – kas yra akustika?
Žodis „akustika“ susiformavo seniai, kuomet fizikai įsitikino, kad garsai, kurie pasiekia jų ausis, yra pagrįsti fizikos dėsniais. Įvairių šalių žinynuose ir enciklopedijose atsirado akustikos apibrėžimai, kuriuos suformavo mokslininkai Bellas ir Hercas ir kiti, kurie tyrinėjo garsą, kurį mes girdime, ir norėjo tai pritaikyti praktikoje, t.y. radijo ir telefono išradime, kad galima būtų  imituoti garsą ir jį perduoti tam tikrais atstumais.  Tai galima padaryti garsą sukuriančiais prietaisais arba žmogaus kalba. Garsas sklinda bangomis, kurios perneša garso energiją iš vienos vietos į kitą (su atitinkamais nuostoliais).

A.Einšteinas ir Hawkingas pripažįsta, kad pasaulio egzistencija prasidėjo po didžiojo sprogimo. Nėra prasmės sakyti, kiek praėjo laiko nuo Visatos evoliucijos pradžios, nes sąvoka laikas kvantinėje teorijoje iš viso neegzistuoja. Laiko sąvoką galima sukurti ir mūsų protu suvokti, jei jį įsivaizduosim ne absoliutų, o kaip santykinį dydį. Tačiau ir jis bus ne Visatos, o tik mūsų, t.y. Saulės sistemos egzistavimo atskaitos pradinis dydis, kuris gali būti panaudotas šviesmečių santykiui išreikšti.

Per visą šį laikotarpį vyko Visatos formavimasis ir raida. Šis procesas vyksta ir šiandiena. Nieko nėra amžino ir nekintamo, viskas juda ir negrįžtamai egzistuoja. Jei kartojasi, tai tik pagal Archimedo spiralę.

Paskutiniųjų šimtmečių akustikos mokslo raida, jos istorija aprašyta fizikų, mokslo tyrinėtojų ir istorikų,todėl šiandiena jau apibendrinant galima aprašyti šių dienų akustikos mokslo paremtos fizikos dėsniais ir praktika: akustika – tai mokslas apie girdimus ir negirdimus garsus (tame skaičiuje svyravimus, virpesius ir vibracijas), kuriuos galime sužadinti turimais generatoriais arba natūraliai girdime aplinkoje.

Taip, kaip greitai keičiasi mokslo raida, papildanti vis naujais atradimais ir eksperimentais, taip ir fizikos šaka akustika tarp kitų mokslo šakų sparčiai keičiasi, tobulėja. Kas pasensta, lieka užmarštyje (enciklopedijose). Nors ir yra skeptikų, tvirtinančių, kad judame nežinoma kryptimi, mūsų planeta yra analogiška kitiems pasaulyje vykstantiems procesams, o žmogus, jo mąstymas – evoliucijų išsivystymo produktas.

Fizika - akustikos mokslų pagrindas, kuris remiasi ir matematika.

Nors praėjo 28 metai nuo LAS pirmosios užuomazgos, buvo pavadinta kovos su triukšmu draugija, tačiau laikui bėgant, buvo priimti nauji įstatai ir perregistruota registre į Lietuvos Akustikų Sąjungą, kuri nebuvo atsiskyrusi nuo Europos ir pasaulio akustikų bendrijos.

Buvome ir esame Europos akustikų bendrijos nariu, priklausome ir esame tarptautinės akustikų sąjungos ICA tikruoju nariu.

ICA organizuoja savo veiklą jau 82 metus, ji buvo įkurta 1934 metais. Kol internetas neturėjo plataus tinklo, mokslinę ir organizacinę informaciją gaudavome iš specialaus leidinio „Noise Control“.

LAS sąjunga, turėdama glaudų ryšį su patyrusiais pasaulio akustikais, sparčiai augo. Lietuvoje įvyko daug tarptautinių konferencijų ir seminarų. Juose dalyvavo ir užsienio akustikai iš Norvegijos, Švedijos, Danijos, JAV, Japonijos, Vokietijos ir kitų išsivysčiusių šalių.

Aktyviausi LAS nariai - Vilniaus universiteto prof. dr. D.Čiplys, Kauno ultragarso mokslo instituto direktorius habil.dr. prof. R.J.Kažys, VGTU prof. M.Mickaitis, R.Šukys ir daugelis kitų.

Atgal