VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

02 27. Kaziuko mugė tarptautiniu mūsų etnografinės kultūros veidu

Dar prieš 412 metų Vilniuje prasidėjusi Kaziuko mugė tęsia senąsias tradicijas, tačiau kasmet įpučia ir gaivaus naujovių vėjo. Šių metų mugėje - tradicinis amatininkų kiemas, pirmą kartą įsikursiantys „Kaziuko vaikų pasaulis" bei Madų ir dizaino alėja, teatralizuotos eitynės, Žydų miestelis, įvairiausiais kepiniais ir gardžiais patiekalais viliojantis Maisto kermošius bei dar daug kitų linksmybių ir naujovių. Kovo 4-6 dienomis miesto širdyje vyksianti mugė, kasmet suburianti rekordinį skaičių lankytojų, kviečia šių metų Kaziuką atšvęsti karališkai ir džiugiai pasitikti pavasarį.
Ketvirtadienį Vilniaus rotušėje buvo pristatyta šių metų Kaziuko mugės programa. Joje dalyvavęs Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas džiaugėsi, kad renginys kasmet sulaukia vis daugiau lankytojų ne tik iš sostinės, bet ir iš kitų Lietuvos miestų bei iš svečių šalių.
„Mugė tampa net ir tarptautiniu mūsų etnografinės kultūros veidu, nes šiemet prie mūsų prisijungs svečiai iš 16 užsienio šalių, kuriems mes neabejotinai turime ką parodyti. Norėčiau pabrėžti, kad mugėje laukiamas kiekvienas, nepaisant amžiaus ar pomėgių. Susipažinęs su mugės programa galiu užtikrinti visus, kad šiais metais organizatoriai pasirūpino labai turtingu ir įvairiapusišku turiniu, taip pat sugalvojo nemažai naujovių, kurios, manau, tinkamai papildys tradicinius mugės akcentus", - sakė vicemeras V. Benkunskas.
Kaziuko mugės atidarymo ceremonija - kovo 4 d., 15 val. Katedros aikštėje. Teatralizuotos ir smagios mugės eitynės prasidės Lukiškių aikštėje kovo 5 d., nuo 13 val.
Katedros aikštės pradžioje įsikurs tradicinis Amatininkų kiemelis, kuriame tautinio paveldo atstovai pristatys unikalius darbus, smalsuolių akis džiugins įvairiaspalvių verbų rišėjai, kiemelyje atsivers spalvingoji Inkilėlių sostinė.
Šiemet Kaziuko mugėje nebus pamiršti ir mažiausi mugės lankytojai. Katedros aikštėje vaikų lauks pilnas staigmenų „Kaziuko vaikų pasaulis". Renginio metu koncertuos daugiau kaip 15 vaikų kolektyvų, mažuosius džiugins nuotaikingi pasakų personažai. Labdaros ir paramos fondas ,,Švieskime vaikus" kvies iliustruoti skaitomas knygeles, už tai vaikams dovanodamas Nacionalinio vaikų literatūros konkurso laureatų knygas. Šventėje gerą nuotaiką skleis gydytojai klounai, Baltijos cirko artistai, Užgavėnių personažai.
Netoli Katedros aikštės, T. Vrublevskio gatvėje, įsikurs Gerumo ir vilties alėja. Joje savo darbus pristatys neįgaliųjų veiklos organizacijos bei vaikų globos namai.
Rotušės aikštėje veiks Žydų miestelis, kuriame savo darbus pristatys žydų amatų meistrai. Čia bus galima įsigyti suvenyrų, knygų, o žydų virtuvės profesionalai pakvies vilniečius ir miesto svečius paragauti tradicinių patiekalų ir saldumynų. Žydų miestelio scenoje koncertuos Vilniaus „Saulėtekio" vidurinės mokyklos mokiniai, Žydų dainų ir šokių ansamblis FAJERLECH.
Nuo smagių šokių ar apsipirkinėjimo išalkę svečiai galės užsukti į Maisto kermošių V. Kudirkos aikštėje. Kovo 5 d. Lukiškių aikštėje vyks Lietuvos barbekiu kepėjų turnyras. 
Gedimino pr. ir Odminų skvero sankirtoje bei Pilies g. ir B. Radvilaitės g. sankirtoje įsikurs jau žinomos „Kanarėlės". Ten bus galima įsigyti spaudos, informacinių leidinių, specialių Kaziuko mugės suvenyrų, veiks Kaziuko paštas, todėl mugės svečiai turės unikalią progą išsiųsti linkėjimus artimiesiems. Gedimino pr. pradžioje įsikūrusioje ,,Kanarėlėje'' šiemet bus platinami Kaziuko mugės lankytojų pasai. 
Šįmetė mugė sulauks svečių net iš 16 užsienio valstybių, kurie stebins savo unikaliais ir išskirtiniais dirbiniais Didžiojoje gatvėje. Prie Bernardinų sodo didžiųjų vartų geriausi Lietuvos pirtininkai mokys mugės svečius, kaip teisingai mėgautis pirties malonumais. Šiemet pirmą kartą mados gerbėjų lauks Madų ir dizaino alėja, įsikursianti Vokiečių bei Maironio gatvėse. Dar viena naujovė - Kaziuko mugės lankytojai bus liudytojai naujo Lietuvos rekordo. Virgilijus Vaičiūnas sieks ilgiausio šaukšto Lietuvoje rekordo. Meistras ruošiasi per 4 dienas iš 12 m. ilgio rąsto išdrožti šaukštą. Jau pirmąją Kaziuko mugės dieną lankytojai galės stebėti šio šaukšto „gimimo procesą" Lukiškių aikštėje.
Šiemet į Kaziuko mugę prekybininkus bei pirkėjus kviečia ir mugės mecenatas „Swedbank". Bankas Lietuvoje yra inicijavęs bendruomenes sutelkiantį projektą smulkiajam verslui stiprinti „Kiekvienas gali būti didelis". Mugėje dalyvaus bei pirkėjų su specialiais pasiūlymais lauks ir smulkieji verslininkai, jau prisijungę prie šio „Swedbank" projekto.

Atgal