VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

09.26.Baigiamasis Lietuvos muziejų kelio renginys - J. Basanavičiaus gimtinėje

Rugsėjo 27 d. Jono Basanavičiaus gimtinėje, Ožkabalių I k., Vilkaviškio r., vyks Lietuvos muziejų kelio „Vasario 16-osios kūrėjai ir puoselėtojai" projekto uždarymo konferencija, kurioje bus aptarti šių metų rezultatai, diskutuojama apie 2018 m. temą „Nepriklausomybės metų ženklai".

Gegužės 18-ąją, Tarptautinę muziejų dieną, Pasandravyje (Raseinių r.) prasidėjęs „Lietuvos muziejų kelias" savo kelionę neatsitiktinai pradėjo Maironio, o baigia J. Basanavičiaus gimtinėje. Pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, buvo pasirinkta aktualizuoti Vasario 16-osios Lietuvą kūrusius ir ją puoselėjusius asmenis bei atverti 100 istorijos langų į šių žmonių gyvenimą, vertybinį pasirinkimą, darbus ir jų svarbą ateičiai.
Atkreipdamas į tai dėmesį, Lietuvos muziejų asociacijos organizuojamas projektas visuomenei pristatė muziejuose sukauptus įdomius eksponatus, vietoves, kitus atminties ženklus, tradicines šventes ir bendruomenes buriančius renginius, kuriuose buvo prisimenami prie Lietuvos valstybės atkūrimo prisidėję žmonės: rašytojai, švietėjai, dailininkai, Nepriklausomybės akto signatarai ir kitos ryškios asmenybės.
Artėjančio Valstybės atkūrimo 100-mečio išvakarėse „Lietuvos muziejų kelias" simboliškai kvietė į 100 renginių, kuriuos paruošė 55 muziejai iš visos Lietuvos.
Jau tapo tradicija, kad, prasidėjęs Tarptautinę muziejų dieną, „Lietuvos muziejų kelias" baigiasi rugsėjo 27-ąją - Pasaulinę turizmo dieną. Kelionę pradėjęs Žemaitijoje ir atvėręs pirmuosius istorijos langus į Vasario 16-osios Lietuvą kūrusių žmonių gyvenimus, Muziejų kelias toliau vingiavo per Aukštaitiją, Mažąją Lietuvą, Dzūkiją ir rudenį baigiasi Suvalkijoje.
2012 m. prasidėjęs projektas vyko jau šeštąjį kartą ir pasitiko ketvirtuosius metus iš penkerių metų renginių ciklo, skirto Lietuvos valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejui. Pastaraisiais metais muziejai kvietė pažvelgti į sukauptas archeologines vertybes, lietuvių liaudies meną, įvairias dvarų kultūros formas.
Kitąmet numatomi renginiai skatins apmąstyti ir šiuolaikiškai išreikšti svarbiausius Lietuvos Respublikos 1918-1940 m. laikotarpio laimėjimus, kurie turėjo įtakos mokslo, menų, kultūros, švietimo, pramonės, diplomatijos ir kitų sričių plėtrai.
Projekto rengėjas - Lietuvos muziejų asociacija ir 55 Lietuvos muziejai. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Atgal