VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

11.06. Pirmą kartą Lietuvoje – Europos mastu pripažinti švietimo inovacijų ekspertai

Lietuvoje pirmą kartą vyks tarptautinio masto renginys, kuriame švietimo inovacijas aptars Europos mastu pripažinti technologijų diegimo švietime ekspertai – Europos nuotolinio ir e. mokymosi tinklo (EDEN) valdybos nariai. Lapkričio 9-10 dienomis Kaune bus surengta atvirajam mokymuisi skirta konferencija, kurios dalyviai aptars šiuolaikinius ugdymo modelius ir ateities mokymosi vizijas ne tik mokyklose ir universitetuose, bet ir suaugusiųjų švietime, profesiniame mokyme bei kitose srityse, vyks interaktyvios kūrybinės dirbtuvės.

Konferenciją „Atviras profesinis bendradarbiavimas atvirajam mokymuisi“organizuoja LR Švietimo ir mokslo ministerija, Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Europos nuotolinio ir e. mokymosi tinklas (EDEN) ir UNESCO Informacinių technologijų taikymo švietime institutas (IITE). Vienas pagrindinių renginio organizatorių yra didžiausias Europoje akademikų ir profesionalų tinklas EDEN, kurio bendruomenė jau daugiau nei 25 metus tyrinėja, diegia ir eksperimentuoja su inovacijomis, skirtomis technologijų taikymui švietime. Šiuo metu tinklui vadovauja Lietuvos atstovė, VDU Inovatyvių studijų instituto direktorė, Edukologijos katedros docentė dr. Airina Volungevičienė.

„Keliant klausimus, kokia šiandien turi būti mokykla ar aukštasis mokslas, neįsivaizduojame jų be technologijų. Kaip jas pasirinkti, atsakingai diegti, kokių klaidų nedaryti, kokius reikalavimus kelti technologiniams sprendimams? Lietuvoje pirmą kartą vyks šiems klausimams skirtas renginys, kuriame susirinks tiek EDEN tinklo profesionalų, pasaulyje žinomų švietimo inovacijų ekspertų ir pranešėjų“, – konferenciją pristatė EDEN prezidentė, VDU doc. dr. A. Volungevičienė.

Renginio metu taip pat vyks interaktyvios kūrybinės dirbtuvės mokytojams ir mokyklų darbuotojams, kuriose jie galės susipažinti su mokymuisi skirtais atviraisiais skaitmeniniais ištekliais ir technologijomis, programuos, vykdys tyrimus pasitelkdami gamtos mokslo jutiklius ir inovatyvias laboratorijas, bendradarbiaus virtualioje realybėje, stebės 3D ir 4D mokymosi objektus, diskutuos apie jų pritaikymo galimybes ugdymui. Dar trijuose seminaruose bus pristatyta atvirųjų studijų ir atvirojo mokymosi idėja, Europos suaugusiųjų mokymosi elektroninė platforma EPALE ir atvirų skaitmeninių ženkliukų standarto integravimas mokyklose.

Tarp konferencijoje pranešimus skaitysiančių ekspertų – švietimo inovacijų įmonės „Universal Learning Systems“ (Airija) vadovas, EDEN viceprezidentas Alan Bruce, Europos Komisijos Jungtinio tyrimų centro vyresnysis mokslininkas Yves Punie, Tarptautinės atvirojo ir nuotolinio švietimo tarybos (ICDE) generalinis sekretorius Gard Titlestad ir daugelis kitų. Konferencijoje dalyvaus EDEN valdybos nariai, UNESCO organizacijos ekspertai, Europos Komisijos tyrimų centro atstovai, Lietuvos mokslininkai.

Bendradarbiavimo sesijose ekspertai diskutuos, ar mokytojai yra pasirengę keisti ugdymą panaudodami technologijas, ir atskleis, ar išmanieji telefonai yra sėkmingas ir leistinas mokymo būdas. Susirinkusieji ieškos būdų, kaip technologijos gali pagerinti mokymąsi mokykloje, aptars medijų ir informacinį raštingumą, virtualias klases, atvirąsias pamokas, atvirąjį mokymąsi suaugusiesiems ir aukštajame moksle, profesinį tobulėjimą skaitmeniniame amžiuje.

 „Kam skirti atvirieji masiškieji kursai internete (MOOCS)? Ar tikrai turime skirtingas kartas, ar tiesiog skirtingus įrankius darbui ir mokslui? Ar nereikėtų keisti aukštojo mokslo praktikos, kad ji atsižvelgtų į dabartinės, skaitmeninės ir įtinklintos visuomenės poreikius? Ar galime reaguoti į visuomenės ir verslo pokyčius lanksčiai? Į daugumą šių klausimų galima atsakyti šitaip – nebegrįžkime prie stereotipų ar populistinių teiginių apie technologijas, dirbkime kartu su pažangiais ir profesionaliais užsienio kolegomis. Tam juos ir pasikvietėme į Lietuvą“, – paaiškino doc. A. Volungevičienė.

Šis renginys yra EDEN kas dvejus metus organizuojama atviro mokymosi (angl. Open Classroom) konferencija, kuri Lietuvoje vyks pirmą kartą.

Vienas pagrindinių renginio organizatorių, VDU Inovatyvių studijų institutas, nuolat diegia naujausias inovacijas švietime. Šiemet jis pristatė naujovę Lietuvoje, atviras elektronines studijas, leidžiančias visiems norintiems mokytis atskirų studijų dalykų nuotoliniu būdu, prisijungus internetu iš bet kurios vietos. Universitete taip pat siūlomas virtualus „Erasmus“, leidžiantis klausyti paskaitų Europos universitetuose neišvykstant iš Lietuvos.

Teikiamos paslaugos ir įmonėms – Inovatyvių studijų institutas teikia individualizuotas kvalifikacijos tobulinimo programas matematikos, informatikos, socialinių, gamtos, humanitarinių mokslų, technologijų, verslo ir kitose srityse. Šias programas jau išbandė „Telia“, „Intermedix“, „Alna“, „Valstybės kontrolė“ ir kitos įmonės bei institucijos.

Europos nuotolinio ir e. mokymosi tinklas (EDEN) yra didžiausias žemyno akademikų ir profesionalų tinklas, vienijantis 200 organizacijų ir daugiau nei 1200 individualių narių, kurio tikslas yra atrasti optimaliausius būdus dalintis žiniomis ir kurti bendrą supratimą apie technologijų diegimą ugdyme, švietime ir studijose, kuriant nuotolinį ir atvirąjį mokymąsi.

Atgal