VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08 10 Prie Valdovų rūmų - žygeivių palydėtuvės į istorinį meilės žygį Krokuvos link

Valentina Gudienė

Praėjusį rudenį iki Juodosios jūros žemaitukų žirgais nujoję lietuviai leisis į naują žygį. Pirmadienį nuo Valdovų rūmų Vilniuje devynis raitelius išlydėsime į "Meilės žygį Valdovų keliu" Krokuvos link.

Devyni Lietuvos raiteliai pirmadienį išlydėti nuo Valdovų rūmų Vilniuje į "Meilės žygį Valdovų keliu" Krokuvos link. Ištvermingaisiais žemaitukų žirgais keliaudami per buvusias Abiejų tautų respublikos žemes žygeiviai planuoja atgaivinti bendrą Lietuvos ir Lenkijos istoriją, priminti legendinį Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilės kelią ir suaktyvinti darnų kaimyninių šalių bendravimą

Žemaitukų žirgais keliaudami per buvusias Abiejų tautų respublikos žemes žygeiviai planuoja atgaivinti bendrą Lietuvos ir Lenkijos istoriją, priminti legendinį Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilės kelią ir suaktyvinti darnų kaimyninių šalių bendravimą.

Raiteliai drauge su palyda senuoju Jogailaičių keliu ketina per aštuoniolika dienų įveikti apie 1000 kilometrų. Rugpjūčio 26-ąją žygeiviai turėtų pasiekti buvusią Žygimanto Augusto karališkąją rezidenciją - Vavelio rūmus Krokuvoje.

Dvi viduramžių sostines - Krokuvą ir Vilnių - jungiančiu keliu, anot profesorės Raimondos Ragauskienės, dažnai vykdavo bendri Lenkijos ir Lietuvos valdovai. Prieš 460 metų šiuo keliu Žygimantas Augustas parlydėjo Barboros Radvilaitės palaikus į Vilnių, todėl šis kelias yra gavęs "meilės kelio" vardą.

Į "Meilės žygį Valdovų keliu" išjoti ruošiasi septyni vyrai ir dvi moterys. Dešimtasis raitelis iš Lenkijos prisijungs kirtus Baltarusijos ir Lenkijos sieną.

Istorinis žygis bus įamžinamas vaizdo medžiagoje, iš kurios vėliau planuojama sukurti dokumentinį filmą.

Atgal