VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

12.03. Praėjus šeštadienio riaušėms, E.Makronas pasiryžęs suvaldyti situaciją

Sekmadienį Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas (Emmanue Macron) vadovavo specialiai sušauktam susitikimui, siekiant suvaldyti šeštadienį kilusių riaušių Paryžiuje pasekmes.

Sugrįžęs iš G20 viršūnių susitikimo Argentinoje, E. Makronas prezidento rūmuose susitiko su premjeru, vidaus reikalų ministru ir aukštais Prancūzijos saugumo tarnybų pareigūnais. Prieš susitikimą E. Makronas apsilankė Triumfo arkoje, kur jis išreiškė pagarbą policijos pareigūnams, suvaldžiusiems kilusias riaušes, tačiau ten E. Makroną nušvilpė įniršusi minia.

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas. EPA-Eltos nuotr.

Prancūzijos policijos teigimu, 412 žmonių buvo areštuota dėl jų veiksmų šeštadienio riaušėse. Policijos duomenimis, iš viso 133 žmonės buvo sužeisti, tarp jų 23 policijos pareigūnai, malšinę riaušes.

„Niekada nepripažinsiu smurto. Joks tikslas nepateisina tokio brutalumo, kai institucijos yra puolamos, įmonės plėšiamos, praeiviams ir žurnalistams yra grasinama, o Triumfo arka yra išniekinama“, - kalbėjo E. Makronas.

Šeštadienio riaušių metu netoli tokių Paryžiaus įžymybių, kaip Eliziejaus laukai ir Luvras, protestuotojai daužė parduotuvių vitrinas ir pastatų langus bei degino automobilius. Tuo tarpu Triumfo arka buvo apipaišyta grafiti užrašais, skelbiančiais, kad „geltonosios liemenės nugalės“.

Naujausiais Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šeštadienį apie 136 tūkst. protestuotojų dalyvavo mitinguose visoje šalyje.

Vidaus reikalų ministras Kristupas Kastaneris (Christophe Castaner) smurto proveržį laiko „destabilizacinių grupių“ darbu.

K. Kastaneris neatmetė galimybės įvesti nepaprastąją padėtį, kurios reikalauja policijos pareigūnų aljansas, pareikšdamas: „Jokia galimybė nėra atmetama. Esu pasirengęs ištirti viską“.

Nepaisant smurto protrūkio, gyventojų apklausos rodo, kad du trečdaliai prancūzų palaiko protestuotojus.

Atgal