VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

12.05. Lietuvos ir Lenkijos Prezidentai aptarė paramą Ukrainai

Katovicuose, Lenkijoje Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dvišalio pokalbio susitiko su Lenkijos Prezidentu Andžejumi Duda.

Lietuvos ir Lenkijos vadovai aptarė abiem šalims svarbiausius klausimus. Viena pagrindinių temų buvo regiono saugumas ir padėtis Ukrainoje.  

Dalia Grybauskaitė susitinka su Andžejumi Duda .lrp.lt nuotr.

Pasak šalies vadovės, neteisėtai aneksavusi Krymą, tęsdama agresiją Rytų Ukrainoje ir vykdydama strateginių Mariupolio ir Berdiansko uostų blokadą, Rusija siekia išplėsti okupacinę zoną į Azovo jūrą.  

Prezidentės teigimu, atremdama atvirą Rusijos karinę agresiją, Ukraina kovoja ir dėl visos Europos saugumo. Todėl nuosekli politinė, finansinė ir karinė parama Ukrainai, griežtas ir vieningas Vakarų atsakas yra geopolitinės realybės diktuojama būtinybė.

Pasak šalies vadovės, Lietuva jau didina savo karinę paramą Ukrainai. Šalies vadovė šią savaitę vyks į Kijevą, kur aptars galimybes, kaip dar padėti Ukrainai. Šiuo metu Lietuva teikia paramą ginkluote, kariniais mokymais, priima reabilitacijai sužeistus Ukrainos karius.

Prezidentė Katovicuose dalyvauja JT Klimato kaitos konferencijos COP24 renginiuose, į kuriuos atvyko 30 valstybių ir vyriausybių vadovų iš viso pasaulio. Šios konferencijos tikslas – patvirtinti 2015 m. Paryžiuje prisiimtų įsipareigojimų įgyvendinimo planą. Prieš 3 metus Paryžiuje šalys sutarė imtis priemonių, kad planetos temperatūra nepakiltų daugiau nei 2 oC, o Lietuva ir ES įsipareigojo iki 2030 m. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį bent 40 procentų.

Tačiau JT tarpvyriausybinės komisijos spalio 8 d. paskelbta ataskaita teigia, kad valstybių nacionalinių įsipareigojimų Paryžiaus tikslams pasiekti jau nepakanka, todėl būtinos ilgalaikės strategijos.  

Pasak šalies vadovės, laiku nesiėmus priemonių, klimato kaitos pasekmės gali būti katastrofiškos planetai ir žmonijai. Minėta ataskaita pabrėžia, kad jeigu pasaulio temperatūra pakils daugiau nei 2 oC, ekstremalūs atmosferos reiškiniai gali tapti negrįžtami. O tai skaudžiai paveiks ekosistemas, gyvūnų rūšis, skatins sausras, ledynų tirpimą, dirbamos žemės plotų ir geriamojo vandens išteklių mažėjimą.

Konferencijos renginiai sujungti su tęstiniu Lenkijos 100-mečio minėjimu, kuris numatytas iki pat 2021 m. Pasinaudodamas šiuo didžiuliu aukšto lygio pasauliniu forumu, Prezidentas A. Duda Katovicuose surengė nepriklausomybės šimtmečiui skirtą Nacionalinio radijo orkestro koncertą ir oficialią vakarienę. Juose dalyvauja ir šalies vadovė.

Prezidentė D. Grybauskaitė kartu su dar 7 valstybių vadovais Prezidento A. Dudos kvietimu šių metų birželio 8 d. jau dalyvavo Lenkijos 100-mečio iškilmėse Varšuvoje. Šalies vadovė tuomet padovanojo ypatingą dovaną – Valdovų rūmuose atrasto, prieš 400 m. pagaminto herbinio koklio su LDK ir Lenkijos Karalystės herbais Vyčiu ir Ereliu repliką

Atgal