VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

12.18. Premjeras: Ispanija – Lietuvai svarbi ES ir NATO partnerė

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis susitiko su Ispanijos Karalystės Valstybės tarybos pirmininke María Teresa Fernández de la Vega ir aptarė tolesnio bendradarbiavimo kryptis.

„Pažiūrėjus į žemėlapį, mus skiria tūkstančiai kilometrų, tačiau narystė Europos Sąjungoje ir NATO bei glaudūs žmonių ryšiai, mus suartina kaip niekad iki šiol. Lietuviai mėgsta Ispaniją dėl gamtos grožio ir šilumos, Lietuvoje studijuoja daug studentų iš Ispanijos, o Ispanija – populiari vieta mūsų  studentams. Dvišaliai santykiai ir santykiai tarp žmonių yra puikūs, tačiau jie gali būti dar geresni. Galimybių daugiausia matau ekonominio bendradarbiavimo ir investicijų srityse“,- sakė premjeras.

Vyriausybės vadovas padėkojo Ispanijai už paramą Baltijos šalių saugumui agresyvios Kremliaus politikos akivaizdoje. Šiemet Ispanija jau penktą kartą saugojo Baltijos šalių oro erdvę, sveikintinas  Ispanijos dalyvavimas NATO priešakinių pajėgų iniciatyvoje. S.Skvernelis pakvietė Ispaniją prisijungti prie Lietuvoje veikiančio NATO Energetinio saugumo centro.

Su Lietuvoje viešinčia Ispanijos atstove aptarti ir Europos Sąjungos ateities klausimai. Konstatuota, kad Lietuva tvirtai tiki ES projektu, o pagrindinis mūsų šalies siekis - stipri ir klestinti ES. „Brexit“ atnešė Europai naujų iššūkių, kuriuos būtina ryžtingai įveikti. Šiuo metu prioritetinis Lietuvos žmonėms ES darbotvarkės klausimas – derybos dėl daugiametės finansinės perspektyvos.

Susitikimo metu pabrėžta, kad agresyvi Rusijos politika kelia vis didesnį pavojų tarptautiniam saugumui, todėl, pasak S.Skvernelio, privalome imtis visų veiksmų užtikrindami transatlantinę vienybę, taip pat tęsti, o jei prireiks ir gilinti, sankcijų politiką, nepripažinti Krymo okupacijos.

Ministras pirmininkas taip pat atkreipė dėmesį į Baltarusijos teritorijoje vykdomą nesaugų Astravo atominės elektrinės projektą, kur Lietuva tikisi partnerių solidarumo ir paramos. Baltarusija privalo atlikti išsamų statybai parinktos aikštelės įvertinimą, ištaisyti padarytus tarptautinių konvencijų pažeidimus, įgyvendinti streso testų rekomendacijas.

Ministras Pirmininkas S.Skvernelis nuoširdžiai pasveikino Ispaniją Konstitucijos 40-mečio proga.

Oficialus Ispanijos Valstybės tarybos pirmininkės María Teresa Fernández de la Vega vizito tikslas – perduoti Ispanijos sveikinimus Lietuvai mūsų šalies valstybingumo atkūrimo 100-mečio proga. 

Atgal