VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

05.13. Rygoje atidaryta tarptautinė archyvinių dokumentų paroda

Minint Europos dieną, gegužės 9-ąją, Rygos savivaldybėje atidaryta tarptautinė archyvinių dokumentų paroda „Pirmojo pasaulinio karo pabaiga: ryžtingas posūkis modernios Europos link“.

„Pirmasis pasaulinis karas buvo didžiulė tragedija visai Europai, tačiau jo pabaiga atvėrė duris laisvės siekiančioms Europos tautoms į nepriklausomybę. Deja, tai truko tik du dešimtmečius. Po 50 metų trukusios okupacijos didelė dalis naujai atsikūrusių šalių priėmė sprendimą sugrįžti į demokratinės Europos šeimą.

Valstybių pamatinės teisės pasirinkti savo kelią be išorinio spaudimo užtikrinimas yra labai aktualus ir šiandien“, – teigė  diplomatas Tomas Grabauskas.

Parodos atidaryme apsilankė Japonijos, Vengrijos, Jungtinės Karalystės, Turkijos, Graikijos, Slovakijos  ambasadoriai,  Sakartvelo ir Ukrainos ambasados, Lietuvių bendruomenės Latvijoje, Rygos lietuvių vidurinės mokyklos atstovai.

Parodos koncepcija – pateikti trumpą, koncentruotą, tačiau vaizdingą ir įtikinamą pasakojimą apie naujos, modernios, demokratinės Europos gimimą kaip tiesioginę Pirmojo pasaulinio karo pabaigos pasekmę. Parodos stenduose, skirtuose atskirų konkrečių tautų valstybingumo tapsmui, lankytojai išvys politinių, visuomenės veikėjų, karių nuotraukas, svarbiausius dokumentus, įtvirtinančius atskirų tautų valstybingumą – Nepriklausomybės aktus, deklaracijas, protokolus ir kt.

Parodos rengėjai – Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba, Vytauto Didžiojo Karo muziejus ir Kauno regioninis valstybės archyvas. Parodos organizatoriai Rygoje – Lietuvos ambasada Latvijoje ir Latvijos nacionalinis archyvas.

Paroda veiks Rygoje iki gegužės 31 dienos.

Atgal